Razlika između inačica stranice »Kriptozoologija«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 3 mjeseca
m
točke u wikipoveznice s godinama
(uklanjanje izmjene 5473367 suradnika 213.149.51.119 (razgovor))
Oznaka: uklanjanje
m (točke u wikipoveznice s godinama)
 
{{Zoologija}}
'''Kriptozoologiju''' je [[1950.]]. osnovao [[Bernard Heuvelmans]], a predstavlja neslužbeni dio [[zoologija|zoologije]] koji se bavi istraživanjem i traganjem za još nepoznatim životinjama. Pri tome se kriptozoologija kreće između ozbiljne [[znanost]]i i [[fantastika|fantastike]].
 
Smatra se da pored oko 1,5 milijuna poznatih vrsta, postoji još neizvjestan broj nepoznatih i neopisanih životinjskih vrsta. Neki [[znanstvenik|znanstvenici]] pretpostavljaju, da se [[tamni broj]] kreće negdje oko 15 milijuna životinjskih vrsta. Većinu naslućuju unutar poznatih životinjskih grupa, recimo, među [[člankonošci]]ma ([[insekti]]ma i [[pauci]]ma), i nemaju ništa s kriptozoologijom.
 
== Etimologija ==
Riječ kriptozoologija je složenica koja se sastoji od grčkih riječi ''kryptos'' (κρυπτός), što znaći "skriven" i zoologija (''zoon'' + ''logia''; znanonost o životinjama). Izvedenicu je prvi put uporabio Lucien Blancou [[1959.]]. godine.<ref>McEwan, Karl S., str. 13.</ref>
 
Nepoznate životinje za kojima se traga nazivaju se - [[kriptidi]].
Među fascinantnije kriptide za kojima kriptozoolozi tragaju dugi niz godina spadaju brojni legendarnii [[hominidi|humanoidi]] o kojima postoji niz lokalnih predaja u [[Azija|Aziji]], [[Sjeverna Amerika|Sjevernoj Americi]] i drugdje ([[Jeti]], [[Bigfoot]], [[Alma]]...), sauropodi ([[Nessie]], [[Ogopogo]], [[Mokele-mbembe]]...) i slična legendarna bića i životinje čije postojanje nije dokazano.
 
Kriptozoologija se smatra [[pseudoznanost|paraznanošću]]. Godine [[2004.]]. raspušteno je ''International Society of Cryptozoology'' (ISC), koje se zauzimalo za priznavanje kriptozoologije kao ozbiljne [[znanost]]i, a danas u raznim zemljama također postoje društva s istim namjerama.
 
==Vidi još==
58.723

uređivanja

Navigacijski izbornik