Edita Majić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m →‎Odlazak u samostan: dobija u dobiva, replaced: dobija → dobiva
m točke u wikipoveznice s godinama
Redak 36: Redak 36:
Započela je studij [[slikarstvo|slikarstva]] na Pedagoškoj akademiji u [[Split]]u kojeg je prekinula i upisala studij glume na [[zagreb]]ačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Prvu veliku ulogu, imala je u kazališnoj predstavi "Salome", splitske redateljice [[Nenni Delmestre]]. Matično kazalište bilo joj je dramsko kazalište "Gavella" u [[Zagreb]]u. Dobivala je mnoge nagrade.
Započela je studij [[slikarstvo|slikarstva]] na Pedagoškoj akademiji u [[Split]]u kojeg je prekinula i upisala studij glume na [[zagreb]]ačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Prvu veliku ulogu, imala je u kazališnoj predstavi "Salome", splitske redateljice [[Nenni Delmestre]]. Matično kazalište bilo joj je dramsko kazalište "Gavella" u [[Zagreb]]u. Dobivala je mnoge nagrade.


Na [[Pulski filmski festival|Pulskom filmskom festivalu]] nagrađena je [[1999]]. Zlatnom arenom za sporednu ulogu darkerice Lili, u [[film]]u "[[Da mi je biti morski pas]]", redatelja [[Ognjen Sviličić|Ognjena Sviličića]]. Prestižnu nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu, dobila je za ulogu Rebecce u hit predstavi "Gorki, gorki mjesec" Teatra &TD. Za ulogu Susie Schwartz u kabareu "Črni maček" nagrađena je na Festivalu malih scena u [[Rijeka|Rijeci]], te na Danima satire u zagrebačkom "Kerempuhu", dok je za pet uloga u predstavi "Odiseja 2001." dobila nagradu "[[Fabijan Šovagović]]" na Festivalu glumca u [[Vinkovci]]ma [[2002]].
Na [[Pulski filmski festival|Pulskom filmskom festivalu]] nagrađena je [[1999.]] Zlatnom arenom za sporednu ulogu darkerice Lili, u [[film]]u "[[Da mi je biti morski pas]]", redatelja [[Ognjen Sviličić|Ognjena Sviličića]]. Prestižnu nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu, dobila je za ulogu Rebecce u hit predstavi "Gorki, gorki mjesec" Teatra &TD. Za ulogu Susie Schwartz u kabareu "Črni maček" nagrađena je na Festivalu malih scena u [[Rijeka|Rijeci]], te na Danima satire u zagrebačkom "Kerempuhu", dok je za pet uloga u predstavi "Odiseja 2001." dobila nagradu "[[Fabijan Šovagović]]" na Festivalu glumca u [[Vinkovci]]ma [[2002.]]


Posljednji glumački zadatak imala je sinkronizirajući [[Francuska|francuski]] ekološki crtić "[[Moj mali dragi planet]]".
Posljednji glumački zadatak imala je sinkronizirajući [[Francuska|francuski]] ekološki crtić "[[Moj mali dragi planet]]".


=== Odlazak u samostan ===
=== Odlazak u samostan ===
Potkraj [[Travanj|travnja]] [[2004]]. povukla se iz svjetovnog života i otišla u [[samostan]] [[Sveti Josip|Sv. Josipa]] u [[Španjolska|španjolskom]] gradu [[Ávila|Ávili]], gdje je postala časna sestra karmelićanka. Samostan iz [[16. stoljeće|16. stoljeća]] je utemeljila [[Sveta Tereza Avilska|sv. Tereza Avilska]], španjolska karmelićanka i mističarka, reformatorica reda i crkvena naučiteljica. Sestra Edita (zadržala je svoje ime) prošla je šest mjeseci postulature, a potom obukla smeđi redovnički habit i polagala privremene zavjete za tri godine. Potom polaže vječne zavjete "odnosno brak duše i [[Bog]]a" i dobiva crni redovnički veo.
Potkraj [[Travanj|travnja]] [[2004.]] povukla se iz svjetovnog života i otišla u [[samostan]] [[Sveti Josip|Sv. Josipa]] u [[Španjolska|španjolskom]] gradu [[Ávila|Ávili]], gdje je postala časna sestra karmelićanka. Samostan iz [[16. stoljeće|16. stoljeća]] je utemeljila [[Sveta Tereza Avilska|sv. Tereza Avilska]], španjolska karmelićanka i mističarka, reformatorica reda i crkvena naučiteljica. Sestra Edita (zadržala je svoje ime) prošla je šest mjeseci postulature, a potom obukla smeđi redovnički habit i polagala privremene zavjete za tri godine. Potom polaže vječne zavjete "odnosno brak duše i [[Bog]]a" i dobiva crni redovnički veo.


== Filmografija ==
== Filmografija ==
=== Televizijske uloge ===
=== Televizijske uloge ===
* "[[Veliki odmor (TV pilot)|Veliki odmor]]" kao Heni Krstulović ([[2000]].)
* "[[Veliki odmor (TV pilot)|Veliki odmor]]" kao Heni Krstulović ([[2000.]])


=== Filmske uloge ===
=== Filmske uloge ===
* "[[Da mi je biti morski pas]]" kao Lili ([[1999]].)
* "[[Da mi je biti morski pas]]" kao Lili ([[1999.]])
* "[[The Makers]]" kao Jessica ([[1997]].)
* "[[The Makers]]" kao Jessica ([[1997.]])
* "[[Putovanje tamnom polutkom (1995)|Putovanje tamnom polutkom]]" kao Tina ([[1995]].)
* "[[Putovanje tamnom polutkom (1995)|Putovanje tamnom polutkom]]" kao Tina ([[1995.]])
* "[[Nice Party]]" ([[1993]].)
* "[[Nice Party]]" ([[1993.]])


== Izvori ==
== Izvori ==

Inačica od 21. ožujka 2021. u 18:58

Edita Majić
Rođenje 24. siječnja 1970., Split, Hrvatska
Zanimanje kazališna i filmska glumica
časna sestra karmelićanka
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Edita Majić (Split, 24. siječnja 1970.), hrvatska časna sestra karmelićanka, bivša hrvatska kazališna i filmska glumica. Njeno redovničko ime je Edita Marija od Križa.[1]

Životopis

Karijera

Započela je studij slikarstva na Pedagoškoj akademiji u Splitu kojeg je prekinula i upisala studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Prvu veliku ulogu, imala je u kazališnoj predstavi "Salome", splitske redateljice Nenni Delmestre. Matično kazalište bilo joj je dramsko kazalište "Gavella" u Zagrebu. Dobivala je mnoge nagrade.

Na Pulskom filmskom festivalu nagrađena je 1999. Zlatnom arenom za sporednu ulogu darkerice Lili, u filmu "Da mi je biti morski pas", redatelja Ognjena Sviličića. Prestižnu nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu, dobila je za ulogu Rebecce u hit predstavi "Gorki, gorki mjesec" Teatra &TD. Za ulogu Susie Schwartz u kabareu "Črni maček" nagrađena je na Festivalu malih scena u Rijeci, te na Danima satire u zagrebačkom "Kerempuhu", dok je za pet uloga u predstavi "Odiseja 2001." dobila nagradu "Fabijan Šovagović" na Festivalu glumca u Vinkovcima 2002.

Posljednji glumački zadatak imala je sinkronizirajući francuski ekološki crtić "Moj mali dragi planet".

Odlazak u samostan

Potkraj travnja 2004. povukla se iz svjetovnog života i otišla u samostan Sv. Josipa u španjolskom gradu Ávili, gdje je postala časna sestra karmelićanka. Samostan iz 16. stoljeća je utemeljila sv. Tereza Avilska, španjolska karmelićanka i mističarka, reformatorica reda i crkvena naučiteljica. Sestra Edita (zadržala je svoje ime) prošla je šest mjeseci postulature, a potom obukla smeđi redovnički habit i polagala privremene zavjete za tri godine. Potom polaže vječne zavjete "odnosno brak duše i Boga" i dobiva crni redovnički veo.

Filmografija

Televizijske uloge

Filmske uloge

Izvori

Vanjske poveznice