Prijeđi na sadržaj

Totalni rat: razlika između inačica

Nema promjene veličine ,  prije 1 godinu
m
→‎top: točke u wikipoveznice s godinama
No edit summary
m (→‎top: točke u wikipoveznice s godinama)
'''Totalni rat''' je oblik rata koji se vodi svim mogućim sredstvima, svim ljudskim i materijalnim snagama zemlje, na cijelom teritoriju protivnika, protiv svih njegovih vojnih, ljudskih i materijalnih potencijala.
 
Teoriju sveobuhvatnog potčinjavanja jednog naroda, gospodarstva i politike zemlje ciljevima rata je prvi izložio [[Erich Ludendorff]] [[1935.]]. godine u priručniku naslovljenom ''Totalni rat'', a njegova shvaćanja su kasnije prihvatili i sprovodili političari [[Treći Reich|Trećeg Reich]]a a pogotovu ministar za propagandu [[Joseph Goebbels]] u svojim govorima.
 
Sam naziv '''totalni rat''', vjerojatno potiče iz pojma '''apsolutni rat''', kojeg je [[Carl von Clausewitz]] upotrijebio [[1832.]]. godine.
 
Opasnost od totalnog rata je porasla uporabom [[nuklearno oružje|nuklearnog oružja]], koje bi eventualno bilo upotrebljeno u njemu. U totalnom ratu cijelo stanovništvo postaje, izravno ili neizravno, ciljem ratnih djelovanja, a [[međunarodno ratno pravo]] se sve manje poštuje, naročito prema civilima. Najteže povrijede međunarodnog ratnog prava se očituju kroz [[ratni zločin|ratne zločine]], koji se ne mogu pravdati osobinom suvremenog rata i njegovom totalnošću. Prekršaji protiv međunarodnog ratnog prava su izričito navedeni u presudi protiv ratnih zločinaca na [[Nürnberški proces|Nürnberškom procesu]] po kojoj:
122.831

uređivanje