Razgovor sa suradnikom:Marjan Tomki SI: razlika između inačica

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
→‎Wikidata: odgovor
Redak 59: Redak 59:


:Moglo bi to što me zeza biti i nešo sasvim banalno i komplikujem bez potrebe, ali ako je nešto takvo, to ne uspijevam vidjeti - i da sam masohista možda bih i uživao u tome :-( . --[[Suradnik:Marjan Tomki SI|Marjan Tomki SI]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Marjan Tomki SI|razgovor]])</small> 18:45, 26. ožujka 2021. (CET)
:Moglo bi to što me zeza biti i nešo sasvim banalno i komplikujem bez potrebe, ali ako je nešto takvo, to ne uspijevam vidjeti - i da sam masohista možda bih i uživao u tome :-( . --[[Suradnik:Marjan Tomki SI|Marjan Tomki SI]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Marjan Tomki SI|razgovor]])</small> 18:45, 26. ožujka 2021. (CET)
::Prvo zahvaljujem na velikom uloženom trudu. Nisam stručnjak po pitanju Wikidata unosa. Vjerojatno bi se [https://www.wikidata.org/wiki/Help:FAQ ovdje] dalo pronaći neka pojašnjenja. [https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Project_chat Ovdje] sam naišao na problem postavljanja mjesta goba. Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--[[Suradnik:Tulkas Astaldo|Tulkas Astaldo]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Tulkas Astaldo|razgovor]])</small> 22:52, 28. ožujka 2021. (CEST)

Inačica od 28. ožujka 2021. u 22:52

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Marjan Tomki SI, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Marjan Tomki SI") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! -- MaGaporuči mi 19:31, 11. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Umirovljeni informatičar

Samo naprijed Marijane (barem dok traje COVID-19) - zahvalni smo ti na doprinosima. Pozdravljen iz Kolpske doline --Mark7747 (razgovor) 18:00, 14. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Mark, Imam pitanja i možda bi ti mogao da znaš odgovore (ili možda nekog ko zna). Još nisam našao uputstvo kako se upotrebljavaju i kako rade wikipodaci - vidi (Suradnik:Marjan Tomki SI/O Wikipodacima, zasad su tamo uglavnom pitanja). Rezultati upotrebe u malom merilu dosad su previše 'random' za upotrebu u većem merilu (a imam više izvora podataka za stranice na više jezika).
Problem može biti (u sl:WP vrlo verovatno je u nekima) način kako je prilagođen info okvir i slično, ali da to mogu videti znati više o tome, kako je ideja da to radi (da znam šta je namjerno i šta bi mogla biti greška, ili u SW ili kod mene kako pokušavam upotrebiti). I ako još ne postoji dobro uputsvo, ono što se nakupi amo kod mene mogla bi postati jedna od os nova za to, ako postoji možda ne bi bila šteta da poveznicu tamo nekako napravimo vidljivijom. --Marjan Tomki SI (razgovor) 19:21, 14. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Anka Krizmanić

Malo sam sređivao članak. Dodao neke poveznice i još neke sitnice popravio. Što se tiče Vašeg komentara na szr možeta tamo i pogledati moj odgovor. U članku su gotovo svi izvori navedeni pod literaturom, a ne kao pravilno navedeni izvori. Ako imate vremena i volje rad na tome bi svakako znatno doprinio kvaliteti članka. Lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 18:37, 23. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Wikidata

Preporučujem da ovdje odaberete tečaj za ono područje koje želite uređivati. Lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 19:59, 23. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Problem je - i nakon svega toga još uvek - unos prezimena, škole (organizacije), koju je netko pohađao i slično.
Primer:
Za Anku Krizmanić u Wikidata:Q12626944 (20210326)
  • postoji ime (given name) Anka, da je ženka vrste ćovjek, godina rođenja i smrti, da je slikarica i da su njena djela zaštićena (copyrighted).
  • nije postojalo zanimanje (occupation) grafičarka, i to sam mogao unjeti (graphic artist)
  • nije postojalo i mogao sam unjeti mjesto rođenja (Donja Drenova, ali ne Omilje) i mjesto smrti (Zagreb). Mogu unjeti i reference (HBL https://hbl.lzmk.hr/clanak.aspx?id=11206) i mogao sam dodati pune datome rođenja i smrti (ref HBL).
  • ne postoji prezime (family name); mogu dodati statement i odabrati i ispuniti "family name" i unjeti Krizmanić, ali pohranjivanje toga ne uspijeva.
Vidim da je polje sa unjetim prezimenom Krizmanć obojeno (crvenkasto), vidim da je na početku pored njega jedan simbol, koji - kad prijeđem preko njega mišem, pokazuje tekst "custom value". Vidim da bih mogao unjeti (odabrati u selektoru) kao prezime "Anka" (ako to unesem, polje nije obojeno - i znam da je postojao pjevač Paul Anka i predpostavljam, da bi pohranjivanje uspelo)
Ali iako mogu odabrati i prezime Krizmanich (family name), opet je obojeno i pretpostavljam da se ne bi moglo unjeti.
Tako nije jasno, šta znaći ta obojenost, jer su prezime Krizmanich i Anka odabrani iz ponuđenih za family name na isti naćin, a jedno je obojeno a drugo nije (a neću na pravom objektu - van pješčanika - pokušavati šta bi se unjelo i šta ne bi).
Pogađam, da bi problem mogao biti u tome, da možda treba najpre nekamo unjeti prezime (u tom slučaju) ili školu kao item, pa se to tek nakon toga može birati kao osobina (property), i da to što Krizmanić ne prima možda ima veze sa ograničenjima (constraints), ali još ne nalazim dokumentaciju o tome. A ja ne volim mnenjati prave podatke na osnovi pogađanja.
Kasnije... Kad sam još jednom (tko zna koji put) pokušao postići da primi publish za Krizmanić, promenio je u Krizmanich i primio. Pošto to nije točno, (ref HBLeksikon), obrisao sam pogrešno prezime i za sad odustajem.
Inaće, moglo bi se (trebalo bi) tu unjeti i mjesto gdje je pokopana, podaci o roditeljima, škole koje je završila, ko je utjecao na nju i tako to), ali nema smisla dok joj ne mogu (ne umem) unjeti pravilno prezime.
Moglo bi to što me zeza biti i nešo sasvim banalno i komplikujem bez potrebe, ali ako je nešto takvo, to ne uspijevam vidjeti - i da sam masohista možda bih i uživao u tome :-( . --Marjan Tomki SI (razgovor) 18:45, 26. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
Prvo zahvaljujem na velikom uloženom trudu. Nisam stručnjak po pitanju Wikidata unosa. Vjerojatno bi se ovdje dalo pronaći neka pojašnjenja. Ovdje sam naišao na problem postavljanja mjesta goba. Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 22:52, 28. ožujka 2021. (CEST)[odgovori]