Poduzeće: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
uklanjanje izmjene 5285831 suradnika Uspjeh je ključ života (razgovor)
Oznaka: uklanjanje
Redak 11: Redak 11:
*[[tvrtka]]
*[[tvrtka]]


[[Kategorija:Gospodarstvo]]
[[Kategorija:Poslovanje]]
[[Kategorija:Poduzetništvo]]

Inačica od 19. travnja 2021. u 21:41

Uredi u Los Angelesu

Poduzeće je samostalna gospodarska, tehnička i društvena cjelina koja proizvodi dobra ili usluge za potrebe tržišta, koristeći se odgovarajućim resursima i snoseći poslovni rizik, radi ostvarivanja dobiti i drugih ekonomskih i društvenih ciljeva.

Osniva se radi sticanja dobiti. Ciljna funkcija podezeća je dobit. Poduzećima koja obavljaju djelatnost od općeg interesa svojstveno je da, pored ove ciljne funkcije, mogu imati i sekundarnu ciljnu funkciju. Ona se sastoji u zadovoljavanju potreba korisnika usluga iz obavljanja ove djelatnosti. Nije isključeno da se poduzeća osnivaju radi uštede rashoda svojim osnivačima, bez obzira na to što privredno zakonodavstvo to izričito ne predviđa. U pitanju su: istraživanja tržišta, istraživanja nalazišta određenih rudarskih sirovina, obavljanje određenih zajedničkih funkcija i slično.

Poduzeća organiziraju proizvodnju, nude na tržištima određene količine roba (gotovih proizvoda), nastojeći djelovati profitabilno. Poduzeća se ponekad uzdržavaju i zbog smanjivanja troškova ili cijena.

Povezani članci