Prijevor (Dubrovnik): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Prijevor premješteno na Prijevor, Dubrovnik: više mjesta pod istim imenom
Bracodbk (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Prijevor.jpg|thumb|300px|'''Dio naselja Prijevor''']]
'''Prijevor''' je mjesto između [[Rožat]]a i [[Mokošica|Mokošice]], a poviše njega je [[Dračevo selo]]. To je seoce u [[Rijeka dubrovačka|Rijeci dubrovačkoj]] i dijeli se na tri dijela.
'''Prijevor''' je malo naselje u [[Dubrovačko-neretvanska županija|Dubrovačko-neretvanskoj županiji]].


==Zemljopisni položaj==
Gornji Prijevor je brdsko područje sa starim kućama. Ima veoma malo stanovnika.
Prijevor je smješten iznad [[Jadranska magistrala|Jadranske turističke ceste]], između naselja [[Rožat]] i [[Dubrovnik|dubrovačkog]] gradskog kotara [[Mokošica]]. Iznad Prijevora, na padinama okolnih brda se nalazi [[Dračevo selo]]. Prijevor je 5,5 km sjeverozapadno od Dubrovnika.


Naselje Prijevor se dijeli na tri dijela:
Donji Prijevor je ispod Gornjega s modernim novim kućama i zgradama.


''Gornji Prijevor'', koji je smješten na padinama brda, sastoji se od starih i trošnih kuća a broji svega nekoliko stanovnika.
Prijevor na rivi nalazi se na rijeci Ombli. On ima mnogo modernih betonskih kuća spojenih s Rožatom i Mokošicom. Tabla s natpisom Prijevor je postavljena prije nekoliko godina. Prijevor je teško stradao u ratu. Spaljena je i opljačkana većina kuća, koje su sad obnovljene, a nakon potresa [[1979]]. Gornji Prijevorčani osnivaju Donji Prijevor.
''Donji Prijevor'' se nalazi iznad Jadranske turističke ceste, a sastoji se od modernih novih obiteljskih kuća i stambenih zgrada.

''Prijevor na rivi'' se nalazi na sjevernoj [[obala|obali]] zaljeva [[rijeka Dubrovačka|Rijeke Dubrovačke]], a sastoji se od mnoštva modernih obiteljskih kuća te je pripojen naseljima Rožat i Mokošica.

==Povijest==
Gornji Prijevor je teško nastradao tijekom [[zemljotres]]a [[1979.]] godine, pa su mještani bili prisiljeni graditi nove kuće u Donjem Prijevoru.

Prijevor je teško nastradao i tijekom [[Domovinski rat|Domovinskog rata]] kad je bio pod okupacijom [[Jugoslavenska narodna armija|JNA]] i [[četnik]]a. Spaljena je i opljačkana većina kuća, koje su nakon rata u potpunosti obnovljene.

==Gospodarstvo==
Mještani Prijevora se bave [[turizam|turizmom]], [[poljodjelstvo]]m i [[ribarstvo]]m.

==Stanovništvo==
Prijevor nastanjuju [[Hrvati]] [[katolik|katoličke]] vjeroispovjesti.


{{stub-naselje}}
{{stub-naselje}}

Inačica od 14. ožujka 2007. u 16:30

Dio naselja Prijevor

Prijevor je malo naselje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zemljopisni položaj

Prijevor je smješten iznad Jadranske turističke ceste, između naselja Rožat i dubrovačkog gradskog kotara Mokošica. Iznad Prijevora, na padinama okolnih brda se nalazi Dračevo selo. Prijevor je 5,5 km sjeverozapadno od Dubrovnika.

Naselje Prijevor se dijeli na tri dijela:

Gornji Prijevor, koji je smješten na padinama brda, sastoji se od starih i trošnih kuća a broji svega nekoliko stanovnika.

Donji Prijevor se nalazi iznad Jadranske turističke ceste, a sastoji se od modernih novih obiteljskih kuća i stambenih zgrada.

Prijevor na rivi se nalazi na sjevernoj obali zaljeva Rijeke Dubrovačke, a sastoji se od mnoštva modernih obiteljskih kuća te je pripojen naseljima Rožat i Mokošica.

Povijest

Gornji Prijevor je teško nastradao tijekom zemljotresa 1979. godine, pa su mještani bili prisiljeni graditi nove kuće u Donjem Prijevoru.

Prijevor je teško nastradao i tijekom Domovinskog rata kad je bio pod okupacijom JNA i četnika. Spaljena je i opljačkana većina kuća, koje su nakon rata u potpunosti obnovljene.

Gospodarstvo

Mještani Prijevora se bave turizmom, poljodjelstvom i ribarstvom.

Stanovništvo

Prijevor nastanjuju Hrvati katoličke vjeroispovjesti.

Predložak:Stub-naselje