Šaman: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Bot: zamjena Schamane_während_einer_Kamlanie-Zeremonie_am_Feuer_in_Kysyl.jpg s Schamanin_während_einer_Kamlanie-Zeremonie_am_Feuer_in_Kysyl.jpg
m uklonjena kategorija Religija uz pomoć dodatka HotCat
 
Redak 24: Redak 24:




[[Kategorija:Religija]]
[[Kategorija:Ezoterija]]
[[Kategorija:Ezoterija]]

Posljednja izmjena od 28. travnja 2021. u 14:07

Šamanska ceremonija u Rusiji

Šaman označava čovjeka, koji stoji u središtu vjerskog i kulturnog fenomena šamanizma. Sljedbenici šamanizma šamana smatraju vračom ili čudotvorcem koji ima mogućnost tijekom svojih putovanjima u stanju transa stupiti u kontakt sa "svijetom duhova".

Riječ šaman vjerojatno proizlazi iz sanskritskog srmana (asketski), a prema Campbellu iz tunguskog jezika ili mandžurskog saman (onaj koji zna kroz ekstatičko iskustvo), odnosno osobu čije su moći zasnovane na ekstatičkom iskustvu.

Imenovanje šamana[uredi | uredi kôd]

Prema mišljenju mnogih šamanskih tradicija šaman može biti muškarac ili žena. Mogućnost postati šaman se temelji na sposobnosti, u snovima i vizijama spoznati poruke duhovnog svijeta. Budućeg šamana (najčešće kao dijete) nazivaju duhovi u snovima, vizijama ili u stanju trance i čak daju i naloge. Svaki šaman ima najmanje jednog "učitelja-duha". U obiteljima u kojima je predak bio šaman, mogućnost kontaktiranja svijeta duhova se nasljeđuje. Mladi šamani uče od fizičkih učitelja (starijih iskusnih šamana) ispravnu provedbu rituala i interpretacije poruka iz duhovnog svijeta.

Stariji šamani ispituju sposobnosti učenika. Kad stekne određene vještine, posebnim ritualima postane imenovan šamanom.

Uloga šamana u zajednici[uredi | uredi kôd]

Šaman djeluje kao metafizički iscjeljitelj bolesnih, provodi rituale oko umiranja i smrti, obrana od "zlih duhova", vremenske prognoze, pronalazi divljač, proroštvo, tumačenje snova, socijalne regulacije i bavljenje s duševno poremećenim osobama. Osim toga šaman djeluje i kao nastavnik u nekim područjima života, koja se odnose neposredno na socijalno okruženje.

Isto tako, on djeluje kao pripovjedač, pjesnik i pjevač mitova i priča i poprima ulogu očuvatelja znanja zajednice.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]