Golema dvoprstenka: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Otvorio Golema dvoprstenka
 
Redak 57: Redak 57:




{{Upozorenje-gljive}}
[[Kategorija:Agaricales]]
[[Kategorija:Agaricales]]
[[Kategorija:Jestive gljive]]
[[Kategorija:Jestive gljive]]

Inačica od 1. svibnja 2021. u 09:58

Golema dvoprstenka
Sistematika
Carstvo: Gljive
Koljeno: Basidiomycota
Razred: Agaricomycetes
Red: Agaricales
Porodica: Tricholomataceae
Rod: Catathelasma
Vrsta: C. imperiale
Dvojno ime
Catathelasma imperiale
(Quél.) Singer

Golema dvoprstenka (lat. Catathelasma imperiale) je jestiva gljiva iz porodice Tricholomataceae. Može se naći u Sjevernoj Americi i Europi. [1] Također se nalazi i jede u Butanu. [2] Golema dvoprstenka prema Crvenoj knjizi gljiva Hrvatske pripada skupini rijetkih ili vrlo rijetkih vrsta u Europi, a prema IUCN kategorijama ugroženih vrsta – osjetljivim vrstama (VU), koje su suočene s velikim rizikom od nestajanja u prirodnim staništima zbog vrlo male ili ograničene populacije. U Crvenoj knjizi Hrvatske zabilježena su dosad za Hrvatsku samo dva položaja i to u Gorskom kotaru jer, kao mikorizna vrsta gljive, vezana uglavnom uz smreku i jelu, golema dvoprstenka daje prednost crnogoričnim šumama borealnog tipa. [3]


Opis

  • Klobuk goleme dvoprstenke je širok od 15 do 20 centimetara, u mladosti zatvoren s jako podvinutim rubom, s vremenom konveksan pa raširen, mesnat, tvrd; rub je ponekad zrakasto rascijepan, kožica je suha, u početku prekrivena ostacima ovoja (lat. vellum universale), u sredini često pločasto raspucan.
  • Listići su prilično gusti, bjelkasti, zatim boje vrhnja ili boje bijele kave s crnkastom oštricom; spuštaju se po stručku.
  • Stručak je visok od 6 do 12 centimetara, čvrst, pun, bjelkast, kasnije žućkast, u mladosti trbušast; pri dnu se naglo sužava i završava kratkim korijenastim dnom; nosi dvostruki vjenčić, gornji potječe od ostataka zastorka (lat. vellum partiale), a donji potječe od ostataka ovoja (lat. vellum universale) koji u mladosti obavija čitavo plodno tijelo.
  • Meso je bijelo, tvrdo, ukusno, kasnije trpko, miris podsjeća na krastavce, brašno ili stjenice.
  • Spore su eliptično duguljaste, glatke, 11 – 13 x 5 –6 μm, amiloidne, otrusina je bjelkasta.

Stanište

Golema dvoprstenka raste ljeti i u jesen u crnogoričnim šumama; mlađi primjerci su jako ukopani u tlo.

Upotrebljivost

Golema dvoprstenka je jestiva, najbolja je ukiseljena. [4]

Sličnosti

Nevješti skupljači je mogu zamijeniti također jestivom golemom vitezovkom (lat. Tricholoma colossum (Fr.) Quel.). Međutim, ona je izrazito velika, debela i mesnata, klobuk je crvenkastosmeđe boje, listići joj se ne spuštaju po stručku, meso se na zraku oboji crvenkasto, a stručak nema dvostruki vjenčić. Jedino se u mladih primjeraka na sredini stručka zapaža kožasti prstenak koji ubrzo nestane.

Slike

Izvori

  1. Wood S, Stevens F. Catathelasma imperiale. California Fungi. Pristupljeno 11. ožujka 2012.
  2. Bhutan Mushroom Tours. Mushroaming. Bhutan Mushroom Tours. Pristupljeno 3. kolovoza 2020.
  3. "Na cretu trstenik iznad klane obilježeno stanište rijetke gljive goleme dvoprstenke", [1], Priroda – javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Primorsko-goranska županija, www.ju-priroda.hr, 27. ožujak 2017., pristupljeno 16. 12. 2020
  4. Romano Božac: "Gljive – morfologija, sistematika, toksikologija", Školska knjiga Zagreb, Grafički zavod Hrvatske, 1993.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Golema dvoprstenka