Rana čehavka: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Otvorio Rana čehavka
 
Redak 64: Redak 64:




{{Upozorenje-gljive}}
[[Kategorija:Agaricales]]
[[Kategorija:Agaricales]]
[[Kategorija:Jestive gljive]]
[[Kategorija:Jestive gljive]]

Inačica od 1. svibnja 2021. u 10:59

Rana čehavka
Sistematika
Carstvo:Gljive
Koljeno:Basidiomycota
Razred:Agaricomycetes
Red:Agaricales
Porodica:Strophariaceae
Rod:Agrocybe
Vrsta:A. praecox
(Pers.) Fayod (1889.)
Dvojno ime
Agrocybe praecox
Sinonimi
Cyclocybe erebia (Fr.) Vizzini & Matheny, 2014.

Rana čehavka ili rana livadarka (lat. Agrocybe praecox) je jestiva gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae), iz reda listićarki (Agaricales). Rana čehavka vrsta je jestivih gljiva sa smeđim sporama koja se pojavljuje početkom godine u šumama, vrtovima i poljima. Nalazi se u Europi, Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi.

Opis

  • Klobuk rane čehavke je širok od 3 do 7 centimetara, u mladosti konveksan, zatim otvoren i često tupo ispupčen, prljavobjelkast ili žućkasto lješnjakove boje, za vlažna vremena smeđastooker; sredina je uvijek tamnija, gladak, sjajan, po suhom vremenu smežuran, pod starost često ispuca.
  • Listići su gusti, tanki, zaokruženi do stručka ili zupčasto prirasli, najprije blijedi, kasnije sivosmeđi, na kraju uljnatosmeđi.
  • Stručak je visok do 10 centimetara, oko 1 cm debeo, blijed, najčešće tanak, vitak, valjkast, neravan, na osnovi deblji, najprije pun, zatim šupalj; nosi blijed i slabašan vjenčić.
  • Meso je u sredini klobuka prilično debelo, mekano, bijelo, okus najprije ugodan, zatim gorkast; miris vrlo ugodan, ali nije tipičan po brašnu kao što pišu pojedini autori.
  • Spore su eliptično jajolike, glatke, 9 – 12 x 5 – 6 μm, otrusina je sivosmeđaste boje.

Kemijske reakcije

Meso u dodiru s fenolanilinom postaje za nekoliko minuta ljubičastocrveno, dok s gvajakolovom tinkturom postaje plavo.

Stanište

Rana čehavka raste u proljeće i ljeti uz putove, po vrtovima i parkovima te uz rubove šuma; nije rijedak slučaj da se rana čehavka pronađe i u kasno ljeto ili čak u jesen.

Upotrebljivost

Rana čehavka je jestiva. [1]

Sličnosti

Ranu čehavku možemo zamijeniti s nevaljalom vrstom Agrocybe paludosa (Lge.) Kühn ex Romagn. koja ima mnogo tanji i duži stručak i manje je mesnata. Iznad svega najznačajnija je činjenica što spomenuta vrsta uvijek raste na močvarnim tlima, gdje se rana čehavka ne može pronaći.

Slike

Izvori

  1. Romano Božac: "Gljive – morfologija, sistematika, toksikologija", Školska knjiga Zagreb, Grafički zavod Hrvatske, 1993.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Rana čehavka