Autobusni kolodvor Zagreb: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena promjena suradnika 95.178.144.47 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika XenaZg
Oznaka: brzo uklanjanje
Redak 56: Redak 56:
{{izvori}}
{{izvori}}


[[Kategorija:Promet u Zagrebu]]
[[Kategorija:Autobusni promet u Zagrebu]]
[[Kategorija:Autobusni promet u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Cestovna infrastruktura u Hrvatskoj]]

Inačica od 13. svibnja 2021. u 10:49

Autobusni kolodvor Zagreb
Osnovana 1961.
Sjedište Avenija Marina Držića 4, Zagreb
Holding tvrtka Zagrebački holding
Web stranica www.akz.hr

Autobusni kolodvor Zagreb jedna je od 14 podružnica Zagrebačkoga holdinga.[1] U ponudi ima više od 2.200 destinacija u cijeloj Europi i najveću ponudu karata za autobuse za sve prijevoznike. Omogućuje kupnju jednosmjernih i povratnih karata 24 sata na dan sve dane u godini na 15 prodajnih mjesta u samoj zgradi i on-line putem web prodaje.

Djelatnosti Autobusnog kolodvora Zagreb

Temeljne djelatnosti Autobusnog kolodvora Zagreb su prihvat autobusa, prtljage i robe, prodaja voznih karata, rezervacija mjesta u autobusima, usluge informacija, garderobe te usluge parkiranja osobnih vozila. Veličinom i opremljenošću Autobusni kolodvor Zagreb predstavlja najveći i najsuvremeniji objekt takve vrste u ovom dijelu Europe. S njegovih 44 perona autobusi povezuju Zagreb s ostalim dijelovima Hrvatske kao i većinom drugih europskih središta.[2]

Surađuje s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba, te aktivno pomaže slijepim i slabovidnim osobama pri putovanju. Turistička zajednica Grada Zagreba, čiji je ured otvoren u prostoru Autobusnoga kolodvora, putnicima pruža sve ostale informacije o zanimljivima događanjima u Gradu Zagrebu.

Povijest Autobusnog kolodvora Zagreb

Autobusni kolodvor Zagreb smješten je nadomak središnjeg zagrebačkog trga, uz najveće gradske prometnice s velikim parkingom. Utemeljen je 17. studenoga 1961. godine na prostoru današnjeg Langova trga, a na sadašnjoj lokaciji nalazi se od 4. srpnja 1962. Malo tko zna da je na mjestu današnjeg kolodvora za vrijeme Drugog svjetskog rata bio vojni logor. Prvi je autobusni kolodvor izgrađen u rekordnih 72 dana, a gradnja današnjeg Autobusnog kolodvora započinje 1986. godine i završava u srpnju 1987. godine, u vrijeme Univerzijade, kada je izgrađena nova kolodvorska zgrada s pripadajućim peronima. Na Autobusnom kolodvoru potpuno su preuređeni i suvremeno opremljeni svi prostori koji služe obavljanju osnovne, ali i popratnih djelatnosti koje putnicima i ostalim korisnicima nude brojne mogućnosti za odmor i okrepu, kupovinu i zabavu.

Kao kolodvor »A« kategorije, redovni je član Paneuropske asocijacije autobusnih kolodvora.

Kako bi se omogućio nesmetan pristup svim kategorijama korisnika usluga, zgrada Autobusnog kolodvora u potpunosti je prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju.

Galerija

Izvori

  1. Zagrebački holding - podružnica Autobusni kolodvor Zagreb, uređivano 24. lipnja 2019.
  2. Autobusni kolodvor Zagreb - O nama. Pristupljeno 6. ožujka 2019. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |coauthors= (pomoć); journal zahtijeva |journal= (pomoć)