Suhi led: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Prva recenica
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
m uklonjena promjena suradnika 188.252.198.54 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Tulkas Astaldo
Oznaka: brzo uklanjanje
Redak 1: Redak 1:
'''Suhi led''' je [[ugljikov(IV) oksid]] (CO<sub>2</sub>) u krutom (čvrstom) stanju na temperaturi od -79&nbsp;°C i obično se koristi u obliku peleta. Suhi led je bez okusa i neutralnog mirisa, a bakterijski je statičan. Idealan je izvor hladnoće za potrebe skladištenja i hlađenja tijekom prijevoza namirnica koje se lako kvare i proizvoda koji se moraju zamrznuti. Pomoću suhog leda sigurnog se mogu održati temperature između -25&nbsp;°C i +10&nbsp;°C.
'''Suhi led jebeno ne postoji( nia ne lazi me).'''


Pelete suhog leda na temperaturi od -80&nbsp;°C se pomoću mlaznog uređaja ubrzavaju do brzine od cca. 300&nbsp;m/s. Na taj način sloj prljavštine se u sekundi ohladi. Stvaranjem napuklina i krtošću prljavština se odvaja pomoću stlačenog zraka. Suhi led isparava i prljavština ostaje na dnu.
Pelete suhog leda na temperaturi od -80&nbsp;°C se pomoću mlaznog uređaja ubrzavaju do brzine od cca. 300&nbsp;m/s. Na taj način sloj prljavštine se u sekundi ohladi. Stvaranjem napuklina i krtošću prljavština se odvaja pomoću stlačenog zraka. Suhi led isparava i prljavština ostaje na dnu.

Inačica od 28. svibnja 2021. u 00:10

Suhi led je ugljikov(IV) oksid (CO2) u krutom (čvrstom) stanju na temperaturi od -79 °C i obično se koristi u obliku peleta. Suhi led je bez okusa i neutralnog mirisa, a bakterijski je statičan. Idealan je izvor hladnoće za potrebe skladištenja i hlađenja tijekom prijevoza namirnica koje se lako kvare i proizvoda koji se moraju zamrznuti. Pomoću suhog leda sigurnog se mogu održati temperature između -25 °C i +10 °C.

Pelete suhog leda na temperaturi od -80 °C se pomoću mlaznog uređaja ubrzavaju do brzine od cca. 300 m/s. Na taj način sloj prljavštine se u sekundi ohladi. Stvaranjem napuklina i krtošću prljavština se odvaja pomoću stlačenog zraka. Suhi led isparava i prljavština ostaje na dnu.

Zahvaljujući svojstvu sublimacije, izravnog prijelaza iz krutog u plinovito stanje, ima široku primjenu u prehrambenoj industriji, vinarstvu, hlađenju namirnica i u prijevozu. Primjenjuje se i kao učinkoviti sredstvo za odmašćivanje, ulja, masti, tvari na bazi voska, smole, ljepila i čišćenje proizvodnih ostataka, organskih tvari, grafita, itd. Ima primjenu u ugostiteljstvu i medicini.

Prednosti su mu: ekološki neškodljiv, nema troškova zbrinjavanja, nema površinskih oštećenja kod čišćenja, kratko razdoblje stajanja postrojenja, nema oštećenja uslijed vlage i tako dalje.

Izvori

  • Messer Croatia Plin: Suhi led
  • Hrvatska enciklopedija, Broj 11 (Tr-Ž), str. 124.. Za izdavača: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2000.g. ISBN 978-953-6036-41-7

Vanjske poveznice

Sestrinski projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Suhi led
Nedovršeni članak Suhi led koji govori o kemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.