Povijest Egipta: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 7 bajtova ,  prije 1 godinu
m
uklonjena promjena suradnika 2A05:4F44:601:CB00:D15D:2D56:CAA1:D894 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Fraxinus
(Nila)
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
m (uklonjena promjena suradnika 2A05:4F44:601:CB00:D15D:2D56:CAA1:D894 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Fraxinus)
Oznaka: brzo uklanjanje
Stara [[egipat]]ska država razvila se u dolini rijeke Nila, na sjeveroistoku Afrike. Grčki povjesničar [[Herodot]] posjetio je Egipat sredinom [[5. stoljeće pr. Kr.|5. stoljeća pr. Kr.]] U djelu ''Povijest'' opisao je život, povijest i vjeru starih Egipćana. Istaknuo je kako je Egipat zemlja koju je darovala rijeka. U gornjim tokovima, u planinskim krajevima Etiopije i Nubije, Nil čine dvije rijeke Plavi i Bijeli Nil. Oni tijekom zime i kišnih razdoblja nabujaju, a kad se spoje u jedinstvenu rijeku, nastaje poplava u donjem koritu Nila. Zahvaljujući toj prirodnoj pojavi, Nil svake godine natapa suho pustinjsko tlo vodom i riječnim muljem. Poplavljena područja nakon povlačenja rijeke postaju pogodna za razvoj različitih poljoprivrednih kultura.
 
== Periodizacija razvoja egipatske države ==

Navigacijski izbornik