Razlika između inačica stranice »Europski fond za regionalni razvoj«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
pravopis (Unija->unija)
m (pravopis (Unija->unija))
'''Europski fond za regionalni razvoj''' (EFRR) ([[engleski|en.]] European Regional Development Fund '''ERDF''', ili [[francuski|fr.]] Fonds européen de développement régional, '''FEDER''') ime je za [[EU fondovi|fond]] koji je financiran i upravljan o strane [[Europska Unijaunija|Europske unije]].
 
==Povijest==
 
Tokom 1960-tih godina, EEZ je u nekoliko navrata pokušavala osnovati regionalni fond za razvoj, no jedina zemlja koja je podržavala tu inicijativu bila je Italija. Prilikom pregovaranja oko ulaska Velike Britanije u EEZ 1972. godine, pregovarači iz VB su zahtijevali da se stvori regionalni fond za razvoj i da je to bila jedna od ključnih pregovrnih prijepora oko ulaska VB u EEZ 1973. godine. Stvaranje strukture regionalnog fonda za razvoj u Parizu 1972. godine bio je ustupak koje je EEZ morao dati VB za davanja u zajednički proračun EEZ-a, te davanja VB u [[zajednička poljoprivredna politika|zajedničku poljoprivrednu politiku]]. Isto tako političari iz Velike Britanije trebali su imati dokaz svojem biračkom tijelu da ulazak u EEZ nije samo u uzimanju sredstava iz Velike Britanije, već da postoje programi koji će ulagati i vraćati u nerazvijene dijelove Europske Unijeunije.
 
Uspostavljanje EFRR-a usporila je [[naftna kriza]] iz 1973. godine, i na kraju se uspostavio 1975. godine nakon tvrdoglave upornosti od strane predstavnika iz Velike Britanije i Italije. Kod uspostavljanja EFRR imao je proračun od 1.400 milijuna proračunskih jedinica, što je bilo za 1.000 milijuna proračunskih jedinica manje od prvotnog prijedloga predstavnika iz Velike Britanije. Tokom vremena ovaj proračun je narastao mnogo puta i veličini i u opsegu. Preko vremena ovaj fond je radio pod mnogim raznim pravilnicima, no sada je standardiziran pod [[Jedinstveni europski akt|jedinstvenim europskim aktom]] koji je sada važeć pod tekućim razdobljem 2014-2020.

Navigacijski izbornik