Faustina Kowalska: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 11 bajtova ,  prije 11 mjeseci
Lektura
(Lektura)
== Životopis ==
 
Rođena je [[1905.]] pod imenom Helena. Bila je treće dijete u siromašnoj poljskoj obitelji s desetero djece. S dvadeset godina, stupila je u kongregaciju [[Sveta Marija|Gospe]] od Milosrđa, nakon neuspješnih pokušaja s drugim [[samostan]]ima. Redovničko ime joj je Marija Faustina. Tijekom 13 godina, koje je provela u kongregaciji, imala je brojne izvanredne [[milost]]i poput dara kontemplacije, skrivene [[Stigma (rana)|stigme]], apsolutne intuicije, proricanja, prostorno i vremenski udaljene vizije, pogotovo umirućih grešnika, čitanje ljudskih srdaca, mistične zaruke sa Spasiteljem, pri čemu je dosegla vrhunac sjedinjenja s [[Bog]]om na zemlji. Apostol je Božjeg milosrđa i veliki molitelj za spas grešnika koje nije nikada ispuštala iz svojih molitava i prošnji samomsamome [[Isus]]u.
 
[[Datoteka:Sw faustyna helena kowalska.jpg|200px|mini|lijevo|Faustina Kowalska]]
Isus je nadahnuo sv. Faustinu da svijetu približi i navijesti Božju ljubav, da izmoli Božje milosrđe za cijeli svijet, između ostaloga po novim oblicima štovanja Božjeg milosrđa preporučenim od Isusa: [[Slika Božjeg milosrđa|slika milosrdnog Isusa]] s potpisom: "Isuse, uzdam se u Tebe". Ta čudotvorna slika koju je sam Isus osobno zahtijevao da se naslika po napucima sv. Faustine i raširi po cijelom svijetu, njegova je jedna njegova vizija kojom se često prikazivao Faustini, a prikazuje milosrdnog Isusa iz čijeg srca izlaze zrake u vidu krvi i vode i izlijevaju se na cijeli svijet. Sam je Isus je obećao štovateljima ove slike i ove pobožnosti: "Obećavam da se duša koja bude štovala ovu sliku, ne ćeneće izgubiti. I obećavam joj već ovdje na zemlji pobjedu nad neprijateljima, a osobito u času smrti."<ref name="Dn48">Dnevnik sv. Faustine Kowalske, 48</ref>
 
Promicanje [[Svetkovina Božjega milosrđa|Svetkovine Božjega milosrđa]] na prvu [[nedjelja|nedjelju]] nakon [[Uskrs]]a, [[krunica Božjeg milosrđa|krunice Božjeg milosrđa]], [[Devetnica Božjem milosrđu|devetnice Božjem milosrđu]], [[molitva|molitve]] u [[sat milosrđa]] (15 sati) i širenje štovanja Božjega milosrđa spadaju joj u najveća djela kojima je zadužila čovječanstvo i stekla status svetosti. Isus joj se ukazivao gotovo kroz cijeli redovnički život, sve do smrti o čemu je pisala u svom ''[[Dnevnik svete Faustine Kowalske|Dnevniku]]'' i nevjerojatna je ostavština ljudima do kraja svijeta. Pisanju knjige se opirala i u svojoj [[poniznost]]i je nije htjela pisati, ali na inzistiranje samog Isusa je bilježila je njihove razgovore u pet "malih bilježnica" kako ih je sama zvala. U modernom dobu nisu zabilježena tako detaljno toliko redovita i živa mistična iskustva sa samim Spasiteljem kao tamo, ikao ni mistično stanje ljudskogljudskoga duha, što se vidi i iz nevjerojatnih pjesama koje s lakoćom piše neuka, jedva pismena žena sa sela. Tamo joj je Isus između ostalog prorekao i [[Drugi svjetski rat]] ite dolazak pape Wojtyle [[Ivan Pavao II.|(Ivana Pavla II]].) kao "sjajne zvijezde s Istoka". Prenijela nam je i vrijedno i značajno iskustvo pakla i nečastivogNečastivog koji joj se također ukazivao više puta kao i svim svecima i misticima. Isus je tamo preko nje znakovito podsjetio i na otajstvo Uskrsa: "Bolje da pola sata razmatraš moju Muku, nego mrtvljenja i molitvene ure cijeloga dana!"
 
U širenju štovanja Božjega milosrđa mnogo joj je pomogao njen ispovijednikispovjednik [[Mihael Sopoćko]]. On joj je rekao da piše svoj Dnevnik. Po vizijama sv. Faustine, koje je dobila od [[Isus]]a i njegovom naputku, slikar [[Eugeniusz Kazimirowski]], njegov kolega sa sveučilišta, naslikao je prvu [[Slika Božjeg milosrđa|sliku Božjeg milosrđa]], za koju je prvi dobio dopuštenje, da se javno izloži, što se dogodilo prvi puta u Vilniusu, dok je tamo služio [[sveta misa|svetu misu]]. Godine 1935. objavio je kroz propovijedi mistična iskustva sv. Faustine, a 1936. o njima i brošuru.
 
Boravila je u brojnim samostanima svoje Kongregacije, a najviše je bila u [[Krakow]]u, [[Płock|Płocku]] i [[Vilnius]]u. Obavljala je i poslove kuharice, vrtlarice i vratarice. Umrla je u samostanu Krakow Lagiewniki, [[5. listopada]] [[1938.]]
 
Prijateljstvo i intima s Isusom, kao i jasnoća smisla patnje vide se veličanstveno u času njene smrti kada je, umiravši dugo i mučno od tada neizlječive tuberkuloze, na kraju uzviknula: "Gospodine, nadišli ste sva moja očekivanja!" Papa Ivan Pavao II. proglasio je Faustinu blaženom [[18. travnja]] [[1993.]], a svetom u [[Rim]]u [[30. travnja]] [[2000.]] riječima: "Isus te izabrao da cijelom svijetu naviještaš njegovo nedokučivo milosrđe". Potaknut mističnim napucima iz knjige sv. Faustine, Ivan Pavao II. je ustanovio svetkovinu Božjega milosrđa na Bijelu nedjelju na koju je i blaženo umro 2005. kao predvodnik i najveći štovatelj te pobožnosti.
 
Zaštitnica je [[djeca|djece]], siromašnih [[obitelj]]i, kućnih pomoćnica, kuharica i kuhara, vrtlara, portira, djevojaka i mladića koji žele u samostan te poljskog grada [[Lodz]]a. Spomendan joj je [[5. listopada]].
 
Nakon njene smrti, osnovana je katolička ženska redovnička družba [[Sestre Milosrdnog Isusa]]. Duhovnost ove Družbe povezana je sa spisima sv. Faustine Kowalske. Sestre su posvećene širenju pobožnosti prema [[Isus|milosrdnom Isusu]] i apostolatu u župama. Razlog osnivanja Družbe navela je Faustina Kowalska, duhovna majka Družbe: [[Bog]] traži redovničku zajednicu koja će propovijedati [[Svetkovina Božjega milosrđa|Božje milosrđe]] i izmoliti ga svijetu. Isus je sv. Faustini odjavioobjavio da želi upravo takvu redovničku zajednicu.<ref>http://www.redovnistvo.hr/redovi-i-druzbe/instituti/sestre_milosrdnog_isusa Preuzeto 10. ožujka 2021.</ref>
 
==Izvori==
681

uređivanje

Navigacijski izbornik