Wikipedija:Pravila i smjernice/prijedlog: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Praksa u postupak.
(Nastavak prijevoda koji sadrži ispravke i nadopune. Detalje iz prethodnog ispravka, ako su potrebni, uključit ću idućim uređenjem.)
(Praksa u postupak.)
'''Pravila i smjernice''' projekta Wikipedije na hrvatskom jeziku razvija zajednica suradnika u svrhu pojašnjavanja načela, uspostavljanja optimalnog načina rada, razrješavanja sukoba, te općenito unapređenja cilja stvaranja slobodne, pouzdane enciklopedije. Prije početka doprinošenja nije nužno pročitati nijedno pravilo ili smjernicu. [[WP:5S|Pet stupova Wikipedije]] popularan su sažetak relevantnih načela.
 
Iako Wikipedija općenito ne koristi [[Wikipedija:Što_ne_spada_u_Wikipediju#Wikipedija_nije_birokracija|čvrsta pravila]], stranice s pravilima i smjernicama opisuju načela i najboljunajbolje praksupostupke do koje se dolazi konsenzusom zajednice. Pravila su standardi kojih bi se obično trebali pridržavati svi suradnici, a smjernice općenito služe predstavljanju najbolje praksepostupke pri provođenju pravila u određenom kontekstu. Pravila i smjernice uvijek se trebaju provoditi [[Wikipedija:Zanemarite sva pravila|uz dozu zdravog razuma]].
 
Ova stranica o pravilima navodi standarde zajednice vezane uz organizaciju, životni ciklus, održavanje i pridržavanje pravilima, smjernicama i vezanim stranicama Wikipedije na hrvatskom. Ona se ne odnosi na druga Wikipedijina izdanja. Za obuhvatan popis, pogledajte popis [[Pomoć:Sadržaj/Pravila i smjernice|pojedinačnih pravila i smjernica]].
[[Wikipedija:Zanemarite sva pravila|Držite se zdravog razuma]] pri interpretaciji i primjeni pravila i smjernicama. Pravila imaju [[Wikipedija:Zanemarite sva pravila|povremene iznimke]]. Tim rečeno, tko prekrši duh pravila može biti opomenut ili sankcioniran čak i ako nije tehnički prekršio pravilo.
 
O tome je li pravilo ili smjernica precizan opis najboljenajbolji praksepostupak utvrđuje se [[Wikipedija:Konsenzus|konsenzusom]].
 
Na stranicama za razgovor i u sažecima načinjenih promjena ponekad se na relevantna pravila i smjernice ukazuje [[Wikipedija:Prečac|prečacima]]. Na primjer, prečac WP:BVI označava pravilo koje zabranjuje postavljanja na Wikipediju vlastitih istraživanja; WP:NPOV označava pravilo o obveznom nepristranom gledištu, a WP:ŽŽO označava pravilo o pisanju životopisa živih osoba. Slični prečaci koriste se za druge stranice projekta, uključujući eseje i vodiče. Prečac stoga ne naznačuje nužno da je tako povezana stranica ima status pravila ili smjernice ili da je od zajednice prihvaćena konsenzusom.

Navigacijski izbornik