Razlika između inačica stranice »Panamski kanal«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 2 bajta ,  prije 2 mjeseca
m
→‎Povijest: pravopis
m (→‎Povijest: pravopis)
m (→‎Povijest: pravopis)
 
Sjedinjene Američke Države, za vrijeme predsjednika [[Theodore Roosevelt|Theodorea Roosevelta]] (s [[John Frank Stevens]]om kao glavnim inženjerom od [[1905.]] – [[1907.]]), kupuju od Francuza opremu i iskopine, te počinju radove [[4. svibnja]] 1904., nakon što su pomogli Panami da dobije nezavisnost od [[Kolumbija|Kolumbije]]. U zamjenu za pomoć SAD-a u odvajanju Paname od Kolumbije, i uspostave neovisne države, Panama bi SAD-u dala kontrolu nad područjem Panamskog kanala.
Primarni zadatak glavnog inženjera (1905.–1907 – 1907.), Johna Franka Stevensa, bio je izgradnja infrastrukture potrebne za dovršetak kanala. Obnovio je Panamsku željeznicu, izgradio je prave kuće za radnike kanala te uveo program borbe protiv komaraca što je eliminiralo žutu groznicu i ostale bolesti s prevlake. Stevens se protivio izgradnji kanala na morskoj razini kako su to Francuzi pokušali sagraditi. Uspio je uvjeriti Theodorea Roosevelta o potrebi gradnje kanala sa branama i ustavama.
 
1907. godine Predsjednik SAD-a Theodore Roosevelt angažira [[George Washington Goethals|Georgea Washingtona Geothalsa]] kao glavnog inženjera Panamskog kanala. Gradnja kanala završava 1914. čak dvije godine prije planiranog datuma koji je bio [[1. lipnja]] [[1916.]] Kanal je i formalno otvoren 15. kolovoza 1914. prolazom teretnog broda „Ancon“.
91.971

uređivanje

Navigacijski izbornik