Razlika između inačica stranice »Konstantin Ciolkovski«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Broj spašenih izvora: 1; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 1) #IABot (v2.0.8
(Slika Tsiolkovsky.jpg je uklonjena jer ju je na Commonsu obrisao Well-Informed Optimist)
(Broj spašenih izvora: 1; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 1) #IABot (v2.0.8)
 
Ponekad su mu stizali i poneki novčani prilozi, ali je vrlo skromno živio. Ipak mu je uspjelo nešto gotovo nevjerojatno; u svom stanu je ispraznio jednu sobu i u njoj uredio prvi aerodinamički tunel u Rusiji. 1893. je napisao nekoliko naučno-fantastičnih pripovjetki, a 1896. konačno je u cijelosti prešao na istraživanje raketa. Ljudi su vjerovali da on uopće nema dara za velikog [[izumitelj]]a.
 
Do bitne promjene u njegovom životu došlo je kad je Ciolkovski dobio brošuru do tada nepoznatog pisca Aleksandra Petroviča Fjodorova, u kojoj je opisan “Nov postupak kod leta i raketni princip za letove kroz svemir”.<ref name="bio">[http://www.informatics.org/museum/tsiol.html The life of Konstantin Eduardovitch Tsiolkovsky 1857-1935]</ref> Ciolkovskom nije trebalo dugo računati da dokaže, kako su tada postojeće rakete na kruto gorivo preslabe za let u svemir, nego da rješenje predstavlja raketa na tekuće gorivo.<ref>[http://www.csa.hr/download/povijest_rakete.pdf] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20120324102253/http://www.csa.hr/download/povijest_rakete.pdf |date=24. ožujka 2012. }} Povijest rakete</ref>
 
==Rad==
Godine 1911. objavio je daljnji rad o istraživanju svemirskog prostora pomoću reaktivnih aparata, te je do 1914. svoja otkrića u potpunosti iznio pred javnost. Za vrijeme [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]] napisao je nekoliko naučno-fantastičnih pripovjetki. [[Oktobarska revolucija]] 1917. nije puno izmijenila njegov položaj. Pa ipak 1919. je primljen u [[Ruska akademija znanosti|Rusku akademiju znanosti]], nakon čega su uslijedili brojni njegovi novi radovi. Napokon je postao opće poznat i uživao je veliki ugled. Godinu za godinom usavršavao je svoje zamisli o letu u svemirski prostor. Uspio je ispravno nacrtati komoru izgaranja rakete hlađene tekućinom, u kojoj su se palila dva različita pogonska sredstva.
 
Za svoga života objavio je 88 djela vezana za svemirske letove. Uz to je dizajnirao rakete sa upravljivim potiskom, višestepene rakete, prostor za posadu i zatvorene biološke sisteme koji bi osigurali hranu i [[kisik]] za svemirska naselja. 1927. je objavio ideju za lebdjelice ili “zračni jastuk”. <ref>Air Cushion Vehicle History|publisher=Neptune Hovercraft Shipbuilding Company|url=http://www.hovercraft.ru/history.html|accessdate=22{{Neaktivna poveznica|bot=InternetArchiveBot }} September 2008</ref>Iako su mnogi za njegov rad izjavili da je nepraktičan, imao je veliki utjecaj na kasnije raketne znanstvenike, npr. [[Wernher von Braun|Wernhera von Brauna]], Valentina Gluška, Sergeja Koroljeva i dr.
 
==Izvori==
58.211

uređivanja

Navigacijski izbornik