Razlika između inačica stranice »Markgrofovska opera u Bayreuthu«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Broj spašenih izvora: 1; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 0) #IABot (v2.0.8
m (WP:HTML5 i/ili sitno)
(Broj spašenih izvora: 1; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 0) #IABot (v2.0.8)
Naručila ju je markgrofica [[Wilhelmina Pruska, markgrofica Brandenburg-Bayreutha|Wilhelmina]], supruga markgrofa od [[Brandenburg]]-[[Beyreuth]]a, [[Frederick, markgrof Brandenburg-Bayreutha|Fredericka]], kako bi udomila operne izvedbe kojima je ceremonijalno predsjedavao ovaj plemićki par. Zvonoliku dvoranu s dvoetažnim ložama od drveta, obložene [[dekoracija|dekorativno]] oslikanim platnima, dizajnirao je poznati kazališni arhitekt [[Giuseppe Galli Bibiena]] i njegov sin, Carlo od [[Bologna|Bologne]]. Pročelje od [[pješčenjak]]a dizajniro je dvorski arhitekt [[Joseph Saint Pierre]] i ono predstavlja žarišnu točku javnog gradskog prostora koji je bio posebno planiran za samu opernu kuću.
 
Velika dubina pozornice od 27 metara<ref>[http://www.bayreuth.de/tourism/tourist_information/attractions_364.html Turističke informacije grada Bayreutha] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20131220114025/http://www.bayreuth.de/tourism/tourist_information/attractions_364.html |date=20. prosinca 2013. }} {{de}} Preuzeto 2. kolovoza 2012.</ref> privukla je [[Richard Wagner|Richarda Wagnera]], koji je kasnije dao izgraditi novo kazalište, [[Bayreuth Festspielhaus]], nešto sjevernije od ove građevine.
 
Kao dvorska operna kuća u javnom prostoru, ona je nagovijestila velika javna [[kazalište|kazališta]] koja će se pojaviti u 19. stoljeću. Zbog toga je Markgrofovska opera u Bayreuthu upisana na [[UNESCO]]v [[popis mjesta svjetske baštine u Europi]] 2012. godine<ref>[http://whc.unesco.org/en/news/900 Sites in Iran, Malaysia, Canada, Slovenia, Spain, Germany, Portugal and France on UNESCO’s World Heritage List] {{eng oznaka}} Preuzeto 2. kolovoza 2012.</ref>.
79.271

uređivanje

Navigacijski izbornik