Perivoj Zrinskih: razlika između inačica

Koordinate: 46°14′N 16°15′E / 46.23°N 16.25°E / 46.23; 16.25
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Broj spašenih izvora: 1; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 0) #IABot (v2.0.8
Redak 24: Redak 24:


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.medjimurska-priroda.info/zastita/spomenik-parkovne-arhitekture-perivoj-zrinski-u-cakovcu/ Perivoj Zrinski – spomenik parkovne arhitekture]
* [http://www.medjimurska-priroda.info/zastita/spomenik-parkovne-arhitekture-perivoj-zrinski-u-cakovcu/ Perivoj Zrinski – spomenik parkovne arhitekture] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20170322202813/http://www.medjimurska-priroda.info/zastita/spomenik-parkovne-arhitekture-perivoj-zrinski-u-cakovcu/ |date=22. ožujka 2017. }}
* [http://www.cakovec.hr/web/projekt-obnove-perivoja-zrinski-u-gradu-cakovcu/ Projekt obnove perivoja]
* [http://www.cakovec.hr/web/projekt-obnove-perivoja-zrinski-u-gradu-cakovcu/ Projekt obnove perivoja]



Inačica od 12. kolovoza 2021. u 00:24

Perivoj Zrinskih
Perivoj Zrinskih u rano proljeće
Tip gradski park
Lokacija Čakovec, Međimurje, Hrvatska
Koordinate 46°14′N 16°15′E / 46.23°N 16.25°E / 46.23; 16.25
Površina 13,5 ha

Perivoj Zrinskih nalazi se oko Starog grada Zrinskih u gradu Čakovcu (Međimurska županija). Smješten je u centru grada, nekoliko koraka od glavnog gradskog trga. Predstavlja spomenik parkovne arhitekture s estetskom, kulturno-povijesnom i odgojno-obrazovnom vrijednošću.

Čakovečki je park sastavni dio kompleksa čakovečke utvrde, koja se na tom mjestu, premda nadograđivana i obnavljana, nalazi još od 13. stoljeća. U perivoju se nalazi više spomenika, statua, memorijalnih objekata (spomen-ploča) i drugih umjetničkih kiparskih djela. Tu su, među ostalima, brončana statua hrvatskog bana Nikole Zrinskog Sigetskog, barokni kameni kip Svetog Jeronima (postavljen 1766. godine) i spomenik u obliku kamenog obeliska poginulim Međimurcima u Prvom svjetskom ratu.

Na samom ulazu u perivoj, ujedno na rubu glavnog čakovečkog gradskog trga i kao njegov sastavni dio, smješten je monumentalni kameni spomenik banu i pjesniku Nikoli Zrinskom Čakovečkom, koji se sastoji od postolja s dubokim reljefom lika Nikole Zrinskog te zaobljenog stupa na čijem je vrhu orao raširenih krila što stoji na maču (kao simbolu Nikolinog viteštva i junaštva) i liri (kao simbolu banovog pjesništva).

Vanjske poveznice

Galerija

Informativna ploča na ulazu u perivoj s Trga Republike
Kip Nikole Zrinskog Sigetskog postavljen u perivoju 2008. godine
Spomenik Nikoli Zrinskom Čakovečkom na ulazu u perivoj
Kip svetog Jeronima postavljen u perivoju 1766. godine
Stara akacija
Obelisk vojnicima poginulima u I. svjetskom ratu