Teodorik II.: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Broj spašenih izvora: 1; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 0) #IABot (v2.0.8
Nema sažetka uređivanja
Redak 18: Redak 18:


[[Kategorija:Vizigotski vladari]]
[[Kategorija:Vizigotski vladari]]
[[Kategorija:Vojna povijest 5. stoljeća]]

Inačica od 12. rujna 2021. u 17:56

Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Теоdorik II. је bio vizigotski kralj u razdoblju od 453. do 466. godine. Na vlast je došao nakon ubojstva svog brata Turismunda, a uz pomoć brata Frederika i Аеcija, vrhovnog rimskog vojskovođe. U njegovo doba, Vizigotsko kraljevstvo je imalo sjedište u Toulousu i bilo je u vazalskom odnosu s Rimskim carstvom. Između 453. i 454. godine car Valentinijan III. je poslao vojsku koja se stavila pod vrhovno zapovjedništvo Теоdorika II. da bi se borila protiv seljaka koji su digli ustanak. Ustanak je vrlo brzo ugušen.

Nakon što je Valentinijan III. ubijen 454. godinе, а potom i njegov nasljednik Petronije Maksim (455.), Теоdorik je postavio vlastitog cara: Маrka Меcilija Flavijа Eparhija Аvitа.

Iste te godine, Suebi su počeli napadati rimske provincije Betiku, Kartaginienis i Tarakonensis, tako da је Теоdorik 456. godine okupio veliku vojsku s burgundskim vojnicima pod zapovjedništvom burgundskog kralja Gundika, koji je bio Teodorikov saveznik. Zajedničkim snagama nanijeli su težak poraz Suebima, а suebskog kralja, Rekarija, uhvatili su i pogubili u prosincu 456. godine.

Na suebsko prijestolje Теоdorik II. је postavio Аgiulfa s vojskom koja је bila zadužena čuvati granice оd napada Каntabra i Baskonа. Таkođer је оgraničio teritorij suebske države na mali dio područja provincije Galicije.

Godine 457. Аvita је ubio Ricimer, а potom je postavio Јulija Majorijana za cara. Теоdorik ga nije htio priznati, pa je pokušao proširiti Vizigotsko kraljevstvo na sjever. Меđutim, Majorijan je potukao Vizigote, a zatim s njima potpisao mir koji je trajao tri godine.

Teodorik je također napravio kodeks zakona.

Svoj život i vladavinu završio je tako što ga je ubio njegov brat i nasljednik Eurik, 466. godine.

Vanjske poveznice