Mostarski gradski derbi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Broj spašenih izvora: 0; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 1) #IABot (v2.0.8
Redak 72: Redak 72:
*[[31. listopada]] [[2020.]], Premijer liga BiH, Stadion HŠK Zrinjski: '''Zrinjski''' - Velež 3:1
*[[31. listopada]] [[2020.]], Premijer liga BiH, Stadion HŠK Zrinjski: '''Zrinjski''' - Velež 3:1
*[[8. svibnja]] [[2021.]], Premijer liga BiH, Stadion HŠK Zrinjski: Zrinjski - Velež 1:1
*[[8. svibnja]] [[2021.]], Premijer liga BiH, Stadion HŠK Zrinjski: Zrinjski - Velež 1:1
*[[15. rujna]] [[2021.]], Premijer liga BiH, Stadion HŠK Zrinjski: '''Zrinjski''' - Velež 2:1


Napomene:
Napomene:

Inačica od 18. rujna 2021. u 17:47

Mostarski gradski derbi ili samo Gradski derbi je nogometna utakmica između dva mostarska kluba HŠK Zrinjskog i FK Veleža. Utakmice između ova dva kluba odigravaju se najčešće u sezonama Premijer lige BiH. Prva utakmica između ova dva kluba je odigrana 1922. godine kada je osnovan Velež. Otada dva kluba igraju derbi koji je za grad na Neretvi mnogo više od nogometa. Ratne rane iz Bošnjačko-hrvatskog sukoba, još nisu zacijelile i to je jedan od razloga zašto je ovaj derbi popraćen neredima i nasiljem, stoga mediji pokazuju veliko zanimanje za njega.

Tijekom 1920-ih i 1930-ih odigrano je nekoliko susreta između Zrinjskog i Veleža, a uspješniji je bio Zrinjski. Dok je Zrinjskom bio zabranjen rad (1945.1992.), FK Velež je postao uspješan klub u Jugoslaviji. Za Velež su navijali svi Mostarci, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a Veležovih navijača je bilo diljem BiH. Obnovom Zrinjskog 1992. godine, Velež je ostao bez velike igračke osnovice, što se odrazilo i na njegove rezultate u nogometnom prvenstvu BiH, te od tad ne predstavlja onako snažni klub, kao što je nekada bio, dok je Zrinjski postao jedan od najjačih bosanskohercegovačkih klubova. Danas za Zrinjski navijaju svi Hrvati iz Mostara i njegove okolice te Srbi i Bošnjaci nastanjeni u hrvatskom dijelu grada. Zrinjski svoje navijače ima i u ostatku doline rijeke Neretve, gdje su nastanjeni Hrvati, a za Velež navijaju mostarski Bošnjaci i neki Srbi i uz činjenicu da ratne rane još nisu zacijelile, to je jedan od razloga zašto je ovaj derbi popraćen neredima i nasiljem.

Prvi put nakon 55 godina, Zrinjski i Velež su odigrali prijateljsku utakmicu. Bilo je to 1. ožujka 2000. godine, a rezultat je bio miroljubljivih 2:2. Prvu službenu utakmicu, Zrinjski i Velež su odigrali 13. kolovoza iste godine, kada je Zrinjski na svom stadionu slavio s 2:0. Od tada Zrinjski i Velež igraju jedan od najvećih derbija u BiH u okviru Premijer lige BiH, a derbi se nije igrao u razdoblju od sezone 2003./04. Premijer lige pa do 2006./07. sezone zato što je FK Velež bio ispao u drugu ligu.

Od 1922. godine odigrane su 53 utakmice, Zrinjski bilježi 28 pobjeda, Velež 17, a 8 utakmica su završile bez pobjednika.

Rekorder po broju postignutih pogodaka u mostarskom derbiju je Krešimir Kordić sa 4 postignuta pogotka.

Utakmice

1922. – 1938.

Od 1922. do 1938. godine Zrinjski i Velež su se sastajali u okviru neredovitih prvenstava Mostara, brojnih kupova, koje je većinom organizirao Zrinjski i prijateljskih utakmica dva kluba.

2000. – 2016.

2019. –

  • 28. srpnja 2019., Premijer liga BiH, Stadion HŠK Zrinjski: Zrinjski - Velež 1:0
  • 19. listopada 2019., Premijer liga BiH, Stadion Rođeni: Velež - Zrinjski 1:0
  • 8. kolovoza 2020., Premijer liga BiH, Stadion Rođeni: Velež - Zrinjski 2:0
  • 31. listopada 2020., Premijer liga BiH, Stadion HŠK Zrinjski: Zrinjski - Velež 3:1
  • 8. svibnja 2021., Premijer liga BiH, Stadion HŠK Zrinjski: Zrinjski - Velež 1:1
  • 15. rujna 2021., Premijer liga BiH, Stadion HŠK Zrinjski: Zrinjski - Velež 2:1

Napomene:

  • 1 Godine 2000. odigran je prvi poslijeratni gradski derbi između Zrinjskog i Veleža. Utakmica je odigrana na stadionu Koševo pred oko 4.000 gledatelja, a krajnji rezultat glasio je 2:2. Zrinjski je na poluvremenu ove utakmice otišao s rezultatom 2:0, a iz dosta čudnih okolnosti primio je u drugom poluvrjemenu dva pogotka. Ovu prijateljsku utakmicu su organizirali Lijanovići (širokobriješka mesna industrija) i Dnevni avaz.
  • 2 U subotu, 13. rujna 2008. godine, po prvi put u poslijeratnim mostarskim derbijima gost je odnio bodove. Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar je golovima Kordića u 9. i Đurića u 90. minuti porazio Velež u Vrapčićima s 2:0. Iako zbog zabrane nisu nazočili derbiju, navijači Zrinjskog imali su razloga za slavlje.
  • 3 U srijedu, 28. rujna 2011. godine, u prvom susretu osmine finala Kupa BiH na Stadionu HŠK Zrinjski, gradski derbi je prekinut u 93. minuti. pogotkom Demića, Velež je poveo s 1:0, a potom su domaći navijači, Ultrasi utrčali u teren u htijući se tjelesno obračunati s igračima Veleža. Natjecateljska komisija Nogometnog saveza BiH je zbog izgreda navijača odlučila službeno registrirati utakmicu s 3:0 za Velež.
  • 4 Prvi derbi odigran pred praznim tribinama, nakon što je Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH kaznila Zrinjski s 5 utakmica bez publike na domaćem terenu i 10.000 konvertibilnih maraka zbog izgreda navijača na utakmici osmine završnice Kupa BiH.

Navijačke skupine

Navijačka skupina Zrinjskog se zove Ultras-Zrinjski, a Veleža Red Army Mostar. Ultrasi su većinom Hrvati te pojedini Bošnjaci i Srbi, a u Red Armyju su većinom Bošnjaci i pojedini Srbi. Sukobi i nesuglasice između ovih dviju navijačkih skupina pojačavaju se samim time što su Ultrasi desno orijentirani, te ime što se na utakmicama Zrinjskog mogu vidjeti zastave Herceg-Bosne i hrvatska nacionalna obilježja. Red Army je od nekadašnje prijeratne lijeve političke orijentacije, kad su za Velež navijali svi Mostarci bez obzira na nacionalnu pripadnost, danas postao desno orjentirana navijačka skupina. To se ogleda u nošenju bošnjačkih nacionalnih i islamskih vjerskih obilježja, vjerskih poklika pri navijanju te čak vjerskim islamskim pozdravljanjem službenog spikera na Veležovom stadionu.[1][2][3]

Unutarnje poveznice

Vanjske poveznice

Izvori

  1. [1][neaktivna poveznica]
  2. [2]
  3. Jutarnji.hr Dječak teško ozlijeđen na utakmici Veleža i Zrinjskog