Razlika između inačica stranice »Žena«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.459 bajtova ,  prije 2 mjeseca
unos novih informacija
(Broj spašenih izvora: 3; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 0) #IABot (v2.0.8)
(unos novih informacija)
{{preusmjerava|Žene|istoimeni roman|[[Žene (roman)]]}}
[[Datoteka:Porträtt av målarinnan Jeanna Bauck (Bertha Wegmann) - Nationalmuseum - 19883.tif|mini|Jeanna Bauck, portret švedske umjetnice naslikan 1881.]]
'''Žena''' je odraslo žensko ljudsko biće. Prije odrasle dobi, žensko dijete naziva se djevojčicom ili djevojkom.
'''Žena''' je odrasla osoba ženskog spola.
 
Žene obično imaju dva X kromosoma i sposobne su za trudnoću i rađanje od puberteta do menopauze. Ženska se anatomija razlikuje od muške po ženskom reproduktivnom sustavu koji uključuje jajnike, jajovode, maternicu, vaginu (rodnicu) i vulvu. Zdjelica i bokovi odrasle žene su širi, a grudi veće od odraslog muškarca. Žene imaju znatno manje dlaka na licu i ostatku tijelu, imaju više masnog tkiva i u prosjeku su niže i manje mišićave od muškaraca.
 
Tijekom ljudske povijesti tradicionalne rodne uloge često su definirale i ograničavale djelatnosti žena i mogućnosti koje su im dostupne. Također, mnoge vjerske doktrine propisuju određena pravila za žene. Tijekom 20. stoljeća u mnogim društvima dolazi do ublažavanja tih ograničenja jer su se žene izborile za mogućnost visokog obrazovanja i sudjelovanja u svijetu rada, izvan tradicionalne uloge domaćice. Nasilje nad ženama, bilo u obiteljima ili u zajednicama, ima dugu povijest, a počinitelji su prvenstveno muškarci. Nekim ženama uskraćena su reproduktivna prava. Razni feministički pokreti imaju zajednički cilj postizanja rodne ravnopravnosti.
 
Trans žene su žene kojima je pri rođenju pripisan muški spol, a koji nije u skladu s njihovim rodnim identitetom, dok interseksualne žene mogu imati spolne karakteristike koje ne odgovaraju uvriježenim predodžbama o ženskoj biologiji.
 
== Razvoj i etimologija ==
33

uređivanja

Navigacijski izbornik