Razlika između inačica stranice »Tkivo«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 920 bajtova ,  prije 2 mjeseca
m
uklonjena promjena suradnika 2A02:27B0:4D00:43A0:61CD:799C:1101:CA7 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Fraxinus
(😂)
Oznake: mobilni uređaj m.wiki VisualEditor uklonjeno uređivanje
m (uklonjena promjena suradnika 2A02:27B0:4D00:43A0:61CD:799C:1101:CA7 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Fraxinus)
Oznaka: brzo uklanjanje
'''Tkiva''' predstavljaju komplekse morfološki i fiziološki istovrsnih [[stanica]] zajedničkog porijekla i određene i vrlo često specifične funkcije. Pored stanica, u sastav tkiva ulazi i [[međustanična tvar]] u većim ili manjim količinama, a stvaraju je same stanice. Izučavanjem tkiva bavi se posebna biološka znanstvena disciplina – [[histologija]].
 
Pojedini dijelovi stanice [[jednostanični organizmi|jednostaničnih organizama]] mogu biti specijalizirani za obavljanje određenih funkcija ([[organele]]).Zbog toga jednostanični organizmi mogu obavljati sve osnovne životne funkcije kao i [[višestanični organizmi|višestanični]], tj. da funkcioniraju kao jedinstveni organizmi.
 
Tijelo višestaničnih organizama je sastavljeno od velikog broja stanica, gdje su neke stanice specijalizirane i diferencirane u pogledu građe i funkcije u okviru posebnih tkiva.To je omogućilo bolje izvršavanje pojedinih radnji, a također je povećana povezanost između raznih dijelova istog organizma, što znači bolje funkcioniranje organizma kao cjeline. Zbog svega ovoga, čitava je [[evolucija (biologija)|evolucija]] išla putem sve veće specijalizacije pojedinih dijelova tijela, a to je utjecalo na nastanak sve savršenijih organizama.
 
U usporedbi sa biljnim tkivima, tkiva višestaničnih životinja su znatno raznovrsnija i složenije građe. Znamo da kod biljaka ne postoje [[živčano tkivo|živčana]] i [[mišićno tkivo|mišićna tkiva]] i da se mnoga životinjska tkiva od biljnih razlikuju po strukturi i funkciji, pa zbog toga postoje razlike i u njihovom načinu ishrane i života uopće.
 
==[[Životinjska tkiva]]==

Navigacijski izbornik