Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Zahtjev za komentare/Blokada suradnika Imbehind«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WP:PDN = WP:PDV
m (Iznesite kritike na projekt ako želite, ali vrijeđati ljude po podrijetlu nećete.)
Oznaka: brzo uklanjanje
(WP:PDN = WP:PDV)
Oznaka: uređivač wikiteksta (2017.)
 
:Potpuno se slažem. Admin fail. Urgentno je prevesti ili napisati tekst da svi mogu razlikovati bolje spektar opcija u (b)lokiranju i ban-anju. --[[Suradnik:Zblace|Zblace]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Zblace|razgovor]])</small> 19:52, 10. listopada 2021. (CEST)
 
==== WP:PDN = WP:PDV ====
 
💊 {{s|Koreanovsky}} ne koristim više takve izraze. Također, obzirom na količinu teksta koju produciram u raspravama, uključujući prepirke i sporenja, tih desetak riječi u godinu dana je ništa. Pogotovo obzirom na to da je, kako kaže {{s|Aca}} poviše, samo jedna riječ uistinu sporna. Zapravo nije uopće problem u mom rječniku, pogotovo u zadnje vrijeme. To je strawman onih koji me se žele riješiti. Oštar, da. Ljutim druge suradnike? Povremeno. Vulgaran? Rijetko, pogotovo u zadnje vrijeme. U ovom i prethodnom slučaju problem je nešto drugo - navodno kršenje WP:PDN.
 
Naime, što se tiče prethodnog bloka - "Dragi admini, MRDAJTE", samo je Ivi tvrdio da je "mrdajte" nekakva sporna riječ. Maestro je kao razlog (neopravdano) naveo kršenje WP:PDN. Što se tiče ovog zadnjeg bloka, Ivi je tek kasnije u raspravama počeo (bezrazložno) tvrditi da sam ja Ponora vrijeđao. Njegov službeni razlog za blok naveden u opisu blokade je "sasvim konkretno imputiranje loše namjere".
 
Sjeti se {{s|Koreanovsky}} naše nedavne rasprave o WP:PDN i koliko je loše to pravilo preneseno na hr.wiki - počevši terminološki, od samog naziva, pa do načina na koji to pravilo redovito biva interpretirano od strane admina. Ovaj Ivijev blok je školski primjer svega toga i jasno pokazuje da se to pravilo pod hitno mora mijenjati i u nazivu i u tekstu, ali i u glavama admina.
 
Da bi admin optužio suradnika kako krši pretpostavku dobre namjere tj. da bi optužio suradnika (A) kako drugom suradniku (B) imputira lošu namjeru, admin doslovno mora prekršiti WP:PDN - jer pravilo (doslovno) kaže "pretpostavi dobru namjeru". I nije samo u tome apsurd. Da bi uopće pokušao tako nešto, admin bi trebao prvo (1) '''znati''' (ne pretpostavljati) namjeru suradnika A i onda (2) '''znati''' da <u>nije dobra</u>. Ali to nije sve! Admin bi trebao (3) prije toga '''znati''' (ne pretpostavljati) i namjeru suradnika B kao i (4) '''znati''' da je <u>dobra</u> kako njegova akcija ne bi bila kršenje pretpostavljanja dobre namjere, već sprječavanje loše namjere suradnika A koji krivo optužuje suradnika B, iako suradnik B zapravo nema lošu, nego dobru namjeru.
 
Prevedeno, da bi ispravno primjenjivao pravilo u njegovom trenutnom tumačenju, admin bi trebao imati božansku osobinu sveznanja, a to je ipak malo previše za očekivati od Vas admina. Valjda to nikome nije sporno. Na žalost, kao što znamo, zlouporaba WP:PDN je bio glavni alat za obračune s nepodobnim suradnicima, a kao što vidimo, na isti način koristi se i danas. Jedini razlog zašto je WP:PDN ovako rastumačen koristio na hr.wiki za obračune je to što je zbog gore opisane zbrke zapravo nemoguće argumentirati da je admin u krivu, jednom kad se admin odluči za primjenu WP:PDN.
 
Jer, da bi netko sa strane optužio admina da je krivo pretpostavio lošu namjeru trebao bi prvo '''znati''', a ne pretpostavljati namjeru admina i '''znati''' da je loša, pa '''znati''' (ne pretpostavljati) namjeru suradnika A i '''znati''' da je dobra. Ali to nije sve! Onaj koji prigovara adminu bi trebao '''znati''' (ne pretpostavljati) i namjeru suradnika B i '''znati''' da je <u>loša</u> kako njegov prigovor adminu ne bi bio kršenje pretpostavljanja dobre namjere admina, već sprječavanje loše namjere admina da kazni suradnika A koji dobronamjerno i istinito optužuje suradnika B, koji stvarno ima lošu namjeru.
 
Vidite gdje to vodi?
 
Zato se zalažem za alternativni prijevod naslova, teksta, ali i tumačenja pravila - ''Assume Good Faith'' ne znači ''Pretpostavite dobru namjeru'', nego ''Pretpostavite dobru vjeru'' ili skraćeno WP:PDV 😊. Posebno se zalažem za to da se admini trenutačno prestanu baviti čitanjem misli suradnika jer admini to, koliko znam, još uvijek, nisu u stanju napreaviti (niti na en.wiki).
 
Ako me pitate što znači ''"djelovanje u dobroj vjeri"'' u užem kontekstu Wikipedije, upućujem vas na tekući prijedlog WP:NOTHERE na dio koji opisuje suradnike koji jesu tu kako bi stvarali wikipediju.[https://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Ovdje_radi_stvaranja_enciklopedije#Osoba_je_ovdje_radi_stvaranja_enciklopedije] U širem smislu HJP definira dobru vjeru kao "pošteno, bez zlih misli; dobronamjerno"[https://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=f19kWhQ%253D], a kaže i to da je dobra vjera "'''načelo''' po kojem se obveze (utanačene ugovorom, arbitražom ili sudskom presudom) moraju ispunjavati pošteno i nedvosmisleno (bona fide), bez nastojanja da se izigra puni smisao i svrha obveze".[https://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=f19kWhU%3D&keyword=bona+fides] Hrvatska enciklopedija navodi još jednu korisnu definiciju koja kaže da osoba postupa u dobroj vjeri kad je "uvjerena da postupa pošteno i u skladu s pravnim poretkom, ili da barem nije svjesna protupravnosti svojih postupaka" [https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=8618], a najbolje ga definiraju pravnici, nazivajući ga "Načelo savjesnosti i povjerenja"[https://hrcak.srce.hr/129514]:
 
{{quote|To načelo naziva se na latinskom bona fides, francuskom bonne foi, talijanskom buona fede te engleskom good faith. U svim tim terminima naglašena je upravo vjera, odnosno povjerenje između ugovornih strana, pa bi povjerenje trebalo biti ključni element i načela savjesnosti i poštenja, što proizlazi i iz činjenice da upravo iz povjerenja između ugovornih strana izviru različite obveze. }}
 
Načelo savjesnosti i povjerenja! To je ono što je naš WP:PDN trebao biti.
 
'''Suradnici su dužni jedni drugima ''vjerovati'' da svoj posao na Wikipediji obavljaju ''savjesno''.'''
 
(Barem dok svojim djelima ne dokažu suprotno. Djelima, a ne riječima. Što je tko rekao u raspravi je tu nebitno - time se bavi WP:BON i WP:COOL, a ne WP:PDV)
 
As simple as that. [[User:Imbehind|<span style="display:inline;white-space:nowrap;box-shadow:#aaa 4px 4px 4px"><b style="color:#fc0;background:#000"> Imbe </b><b style="color:#000;background:#fc0"> hind </b></span>]][[User talk:Imbehind|<b>💊</b>]] 21:52, 10. listopada 2021. (CEST)

Navigacijski izbornik