Armenski jezici: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
RG067 (razgovor | doprinosi)
m WPCleaner v2.04 - ispravljene CheckWiki pogreške (Neispravno otvorene uglate zagrade)
m →‎top: pravopis
Redak 7: Redak 7:
Srednjovjekovni amenski se govorio u istočnoj Anatoliji od 11 do 15. stoljeća.
Srednjovjekovni amenski se govorio u istočnoj Anatoliji od 11 do 15. stoljeća.


Armenskoj skupini nekada je bio pripisivan i [[lomavrenski jezik|lomavrenski]] [rmi], jezik armenskih Roma poznatih kao [[Boša]], odnosno Lom. Ovaj jezik mješavina je armenskohg i romskog ,i danas ga klasificiraju u [[miješani jezici|miješane]] jezike<ref>[http://www.ethnologue.com/14/show_language.asp?code=RMI Ethnologue (14th)]</ref>.
Armenskoj skupini nekada je bio pripisivan i [[lomavrenski jezik|lomavrenski]] [rmi], jezik armenskih Roma poznatih kao [[Boša]], odnosno Lom. Ovaj jezik mješavina je armenskohg i romskog, i danas ga klasificiraju u [[miješani jezici|miješane]] jezike<ref>[http://www.ethnologue.com/14/show_language.asp?code=RMI Ethnologue (14th)]</ref>.
== Izvori ==
== Izvori ==
{{izvori}}
{{izvori}}

Inačica od 18. listopada 2021. u 16:47

Armenski jezici (privatni kod: arme), grana indoeuropskih jezika koja obuhvaća današnja dva živa jezika, armenski [hye][1] i hamšenski [1ev] a kojima su prethodili klasični armenski [xcl] i srednjovjekovni armenski [axm].

Hamšenski smatraju arhajskim zapadnoarmenskim dijalektom, ali armenskom jeziku je nerazumljiv, a govore ga Hamšenci u Abhaziji i sjeveroistočnoj Turskoj.

Klasični armenski bio je literalni jezik do 19. stoljeća a najraniji tekstovi su iz 450 godine. Očuvao se u molitvama i pjesmama Armenske apostolske crkve.

Srednjovjekovni amenski se govorio u istočnoj Anatoliji od 11 do 15. stoljeća.

Armenskoj skupini nekada je bio pripisivan i lomavrenski [rmi], jezik armenskih Roma poznatih kao Boša, odnosno Lom. Ovaj jezik mješavina je armenskohg i romskog, i danas ga klasificiraju u miješane jezike[2].

Izvori

Vanjske poveznice