Nimara: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
± 2 kategorije uz pomoć dodatka HotCat
m uklonjena kategorija Reljefni oblici u azijskom dijelu Turske; dodana kategorija Poluotoci u azijskom dijelu Turske uz pomoć dodatka HotCat
Redak 22: Redak 22:
}}
}}


[[Kategorija:Reljefni oblici u azijskom dijelu Turske]]
[[Kategorija:Poluotoci u azijskom dijelu Turske]]
[[Kategorija:Poluotoci Sredozemnog mora (Azija)]]
[[Kategorija:Poluotoci Sredozemnog mora (Azija)]]

Inačica od 22. listopada 2021. u 11:52

Poluotok Nimara, pokraj grada Marmaris, Turska.

Nimara je poluotok pokraj grada Marmarisa, u Turskoj.[1]

Poluotok se nalazi oko 8 km od Marmarisa, a s kopnom je povezan uskom prevlakom. Poluotok je poznat po svojim prirodnim i arheološkim znamenitostima.

Arheološka nalazišta

Arheološki nalazi ukazuju na ljudski boravak na poluotoku još od prapovijesti, točnije oko 10 000 godina prije nove ere. Ostaci sa najvišeg vrha poluotoka, koji obuhvaćaju ostatke gradskih zidina, kulu stražarnicu i antičke nastambe, pripadaju jednog od 3 grupe antičkih naselja oko Marmarisa. Ova je lokacija dostupna pješačkim stazama, a udaljena je oko 1 sat hoda od Marmarisa.

Špilja Nimara

Unutrašnjost špilje Nimara.

Špilja Nimara jedna je od najpopularnijih turističkih odredišta na ovom području. Arheološka istraživanja datirala su prve ljudske aktivnosti čak 12 000 godina u prošlost. Ovo je mjesto od posebnog interesa studentima i arheolozima koji istražuju prapovijesne ljudske u i oko grada Muğla.[2]

U špilji se mogu naći leptiri troglokseni, zbog čega je špilja od 1999. godine proglašena zaštićenim područjem. I ostatak poluotoka obiluje raznovrsnim životnjiskim i biljnim svijetom.

Vanjske poveznice i reference

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Nimara