Roditelji: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Dodavanje poveznica
vraćena slika, sređene reference
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:TSgt Pattee meets daughter.jpg|300px|mini|Majka, otac i dijete]]
'''Roditelji''' svaka jedinka koja ima potomstvo. Kod ljudi, to su [[majka]] i/ili [[otac]] djeteta, pri čemu se termin dijete odnosi na [[potomstvo]], a ne na biološku dob.<ref>{{Citiranje weba|url=https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/parent_1|title=parent (noun)|access-date=2021-11-12|website=Oxford Learner's Dictionaries}}</ref> U botanici, roditeljem se naziva biljka koja se s drugom križa radi dobivanja nove vrste. U prenesenom značenju roditelj može označavati osnivača, pokretača, začetnika, npr. otac domovine.


"U pravnom smislu, roditelji su osobe koje imaju pravo i odgovornosti [[Roditeljska skrb|roditeljske skrbi]]. Kao roditelj odgovorni ste za odgoj, obrazovanje i imovinu svoje djece. Imate pravo i pravno ih zastupati.
'''Roditelji''' svaka jedinka koja ima potomstvo. Kod ljudi, to su [[majka]] i/ili [[otac]] djeteta, pri čemu se termin dijete odnosi na [[potomstvo]], a ne na biološku dob.<sub>https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/parent_1</sub>. U botanici, roditeljem se naziva biljka koja se s drugom križa radi dobivanja nove vrste. U prenesenom značenju roditelj može označavati osnivača, pokretača, začetnika, npr. otac domovine.

"U pravnom smislu, roditelji su osobe koje imaju pravo i odgovornosti [[Roditeljska skrb.|roditeljske skrbi.]] Kao roditelj odgovorni ste za odgoj, obrazovanje i imovinu svoje djece. Imate pravo i pravno ih zastupati.


U svim zemljama EU-a majka automatski ima roditeljsku odgovornost za svoje dijete, kao i otac ako je majka s njim u braku. U većini slučajeva roditelji zajednički izvršavaju tu odgovornost.
U svim zemljama EU-a majka automatski ima roditeljsku odgovornost za svoje dijete, kao i otac ako je majka s njim u braku. U većini slučajeva roditelji zajednički izvršavaju tu odgovornost.


Pravila o tome ima li otac koji nije u braku s majkom djeteta ista prava i odgovornosti ovise o zakonodavstvu pojedine zemlje".<ref>https://europa.eu/youreurope/citizens/family/children/parental-responsibility/index_hr.htm</ref>
Pravila o tome ima li otac koji nije u braku s majkom djeteta ista prava i odgovornosti ovise o zakonodavstvu pojedine zemlje".<ref>{{Citiranje weba|url=https://europa.eu/youreurope/citizens/family/children/parental-responsibility/index_hr.htm|title=Roditeljska odgovornost|access-date=2021-11-12|website=Službene internetske stranice [[Europska unija|Europske unije]]}}</ref>


Prava i obveze roditelja u većini zemalja određuje zakonodavstvo koje se bavi područjem obiteljskog prava. U Republici Hrvatskoj prava i obveze roditelja su određena [https://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon Obiteljskim zakonom].
Prava i obveze roditelja u većini zemalja određuje zakonodavstvo koje se bavi područjem obiteljskog prava. U Republici Hrvatskoj prava i obveze roditelja su određena Obiteljskim zakonom.<ref name="Obiteljski zakon">{{Citiranje weba|url=https://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon|title=Obiteljski zakon|date=|access-date=2021-11-12|website=zakon.hr}}</ref>


== Roditelji ==
== Roditelji ==
Redak 26: Redak 26:
=== Roditelji djeteta začetog medicinski potpomognutom oplodnjom ===
=== Roditelji djeteta začetog medicinski potpomognutom oplodnjom ===


Majka djeteta začetog darovanom jajnom stanicom ili zametkom je žena koja ga je rodila. Otac djeteta začetog darovanim sjemenom ili zametkom, prema Obiteljskom zakonu Republike Hrvatske je suprug majke , ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili 300 dana nakon prestanka braka i ako je dao suglasnot za postupak medicinski potpomognute oplodnje<ref>https://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon</ref>.
Majka djeteta začetog darovanom jajnom stanicom ili zametkom je žena koja ga je rodila. Otac djeteta začetog darovanim sjemenom ili zametkom, prema Obiteljskom zakonu Republike Hrvatske je suprug majke , ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili 300 dana nakon prestanka braka i ako je dao suglasnot za postupak medicinski potpomognute oplodnje.<ref name="Obiteljski zakon"/>


== Vanjske poveznice ==
{{wikicitat}}
<ref>www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/parent_1</ref>

== Poveznice ==


== Povezani članci ==
* [[Roditeljstvo]]
* [[Roditeljstvo]]
* [[Posvajanje]]
* [[Posvajanje]]
* [[Medicinski potpomognuta oplodnja]]
* [[Medicinski potpomognuta oplodnja]]


== Izvori ==
{{izvori}}

== Vanjske poveznice ==
{{wikicitat}}


[[Kategorija:Čovjek]]
[[Kategorija:Čovjek]]

Inačica od 12. studenoga 2021. u 12:09

Majka, otac i dijete

Roditelji svaka jedinka koja ima potomstvo. Kod ljudi, to su majka i/ili otac djeteta, pri čemu se termin dijete odnosi na potomstvo, a ne na biološku dob.[1] U botanici, roditeljem se naziva biljka koja se s drugom križa radi dobivanja nove vrste. U prenesenom značenju roditelj može označavati osnivača, pokretača, začetnika, npr. otac domovine.

"U pravnom smislu, roditelji su osobe koje imaju pravo i odgovornosti roditeljske skrbi. Kao roditelj odgovorni ste za odgoj, obrazovanje i imovinu svoje djece. Imate pravo i pravno ih zastupati.

U svim zemljama EU-a majka automatski ima roditeljsku odgovornost za svoje dijete, kao i otac ako je majka s njim u braku. U većini slučajeva roditelji zajednički izvršavaju tu odgovornost.

Pravila o tome ima li otac koji nije u braku s majkom djeteta ista prava i odgovornosti ovise o zakonodavstvu pojedine zemlje".[2]

Prava i obveze roditelja u većini zemalja određuje zakonodavstvo koje se bavi područjem obiteljskog prava. U Republici Hrvatskoj prava i obveze roditelja su određena Obiteljskim zakonom.[3]

Roditelji

Biološki roditelji

Biološki roditelj je ona jedinka čija gameta rezultira potomkom; mužjak to postaje putem spermija, ženka putem jajašca. Biološki roditelji su potomku srodnici u prvom stupnju srodstva i dijele s njime 50 % gena.

Posvojitelji

Posvojitelj je roditelj djeteta s kojim nije u biološkom srodstvu, a formalno-pravne obiteljske veze prvog stupnja srodstva se stječu posvojenjem.

Surogat roditelji

Žena može postati roditelj u biološkom smislu i surogatstvom (surogat-majka), međutim iz ovog biološkog odnosa ne proizilazi obiteljsko-pravni odnos roditelja i djeteta. Zakonodavstvo Republike Hrvatske ne dozvoljava surogat majčinstvo.

Roditelji djeteta začetog medicinski potpomognutom oplodnjom

Majka djeteta začetog darovanom jajnom stanicom ili zametkom je žena koja ga je rodila. Otac djeteta začetog darovanim sjemenom ili zametkom, prema Obiteljskom zakonu Republike Hrvatske je suprug majke , ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili 300 dana nakon prestanka braka i ako je dao suglasnot za postupak medicinski potpomognute oplodnje.[3]

Povezani članci

Izvori

  1. parent (noun). Oxford Learner's Dictionaries. Pristupljeno 12. studenoga 2021.
  2. Roditeljska odgovornost. Službene internetske stranice Europske unije. Pristupljeno 12. studenoga 2021.
  3. a b Obiteljski zakon. zakon.hr. Pristupljeno 12. studenoga 2021.

Vanjske poveznice

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Roditelji