Prijeđi na sadržaj

Armija Republike Bosne i Hercegovine: razlika između inačica

Dodatak
(Stavio sam što je falilo .)
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor
(Dodatak)
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor
|opis2=
}}
'''Armija Republike Bosne i Hercegovine''' je službeno osnovana [[15. travnja]] [[1992.]], Bili su mudzahedinskimudžahedinska terorističkiparavojna teroristička organizacija borci iz Bosne i Hercegovine . Vršili su razne zločine nad hrvatskim stanovništvom .
 
Nakon Daytonskog sporazuma zajedno s [[Hrvatsko vijeće obrane|HVO]]-om je transformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine.
 
== Ime ==
Tzv. Armija BIH je bila nelegalna paravojska koja je djelovala pod kontrolom muslimanske nepriznate republike RBIH . Tzv. arbih je imala oko 200 000 muslimanskih terorista .
Armija RBiH bila je legitimna vojska međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH ili ARBiH) bila je službena oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Armija RBiH osnovana je 15. travnja 1992. što se slavi kao Dan armije. Njen mandat i zadaci unutar Oružanih snaga RBiH okvirno su definirani Ustavom Republike Bosne i Hercegovine (čl. 162).
 
== Organizacija ==
*[[Šesti korpus Armije RBiH|6. korpus]]: [[Konjic]]
*[[Sedmi korpus Armije RBiH|7. korpus]]: [[Travnik]], formiran 26. veljače 1994.
 
 
Bila je čitava Muslimanska . Što govore i nazivi jedinica ove terorističke opasne organizacije .
 
 
El mudzahedin je imao 1500 vojnika
 
7 muslimanska brigada
 
4 muslimanska Muderisova brigada
 
9. muslimansko brigada
 
1. muslimanska brigada
 
116./216. muslimanska Živinice
 
119. muslimanska bbr Banovići
 
240. muslimanska bbr Živinice
 
241. sprečansko-muslimanska Ibr "Gazije" Kalesija
 
242. muslimanska brigada
 
101 muslimanska brigada
 
Vehabijske jedinice Hamze i Gazije
 
== Zapovjedna struktura ==
*[[Mustafa Polutak]] - četvrti zapovjednik Četvrtog korpusa Armije RBiH
*[[Mehmed Alagić]] - prvi zapovjednik Sedmog korpusa Armije RBiH)
*[[Blaž Kraljević]] - zapovjednik [[HOS]]-a Hercegovine, član Glavnog Štaba ARBiH <small>(ubijen 15 dana nakon. imenovanja)</small>
 
== Povijest ==
[[8. travnja]] 1992. predsjedništvo BiH proglasilo agresiju na BIH . Nakon točno godinu dana rata u BIH . Najpoznatija izjava Alije Izetbegovića ( vrhovnog zapovjednika ) kada su srpske snage ubijale Hrvate i rušili gradove 1991 je bila " ovo nije naš rat " . Nakon što su Hrvati obranili BIH 1991 i 1992 godine tkz . ARBIH je osnovana . Samo godinu poslije 1993 tzv. ARBIH kreće u opću agresiju na Hrvate BIH s ciljem etničkog čišćenja . Etničko čišćenje su izvršili u Kaknju gdje je prognano 16 000 Hrvata , Varešu 9000 Hrvata , Bugojnu 16 000 Hrvata , Travniku 26 000 Hrvata , Zenici 22 000 Hrvata te u Konjicu i Jablanici oko 13 000 Hrvata ... Sveukupno je ARBIH etnički očistila na najmostruzniji način oko 150 000 Hrvata iz svojih ognjišta .
[[8. travnja]] 1992. predsjedništvo BiH proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Obrane BiH. [[Teritorijalna obrana Bosne i Hercegovine]] bila je nasljednik dotadašnje Teritorijalne Obrane Socijalističke republike BiH.
 
Sljedeći dan, 9. travnja, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o ujedinjenju svih oružanih snaga na teritoriju BiH u [[Oružane snage BiH]] (OS BiH); pod zapovjedništvo Oružanih snaga trebala se staviti muslimanska [[Patriotska liga Bosne i Hercegovine]], [[Zelene beretke (BiH)|Zelene beretke]] (kao stranačka policija [[Stranka demokratske akcije|SDA]]), TO BiH, [[HVO]], [[HOS]] i druge grupe otpora jugo-srpskoj agresiji.
 
Armija BiH nastala je ujedinjenjem postrojbi TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih bošnjačkih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku 15. travnja, ali je ona tek 4. srpnja 1992. nazvana '''Armija Republike Bosne i Hercegovine'''. Do tada je korišten stari naziv TO BiH.
 
Sredinom srpnja 1992. HOS prihvaća vrhovno zapovjedništvo Armije RBiH, ali ne i HVO, čije je vodstvo prilikom osnivanja odbacilo TO BiH kao "iskompromitiranu".
 
==Ratni zločini ==
 
== Simboli ==
Najčešći simbol je ljiljan. Grb Armije RBiH je zapravo grb RBiH uz neke dodatke kao što su dva zlatna mača koji prolaze dijagonalno kroz grb i vojni natpisi iznad grba.
 
== Odlikovanja ==
 
=== Zlatni ljiljan ===
Zlatni ljiljan je najveće odlikovanje za jednog pripadnika ARBiH. Dobiva se za urađeno neko junačko djelo i efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH.