Wikipedija:Stranica za vježbanje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena promjena suradnika 93.141.232.151 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Smeichsner
Oznaka: brzo uklanjanje
Nema sažetka uređivanja
Redak 14: Redak 14:




[[Datoteka:elektrana-enterier sa imenima 02.jpg|mini|100


[[Datoteka:Elektrana-enterier sa imenima 02|mini]]
px]]





Inačica od 28. studenoga 2021. u 14:43

Dobro došli na stranicu za vježbanje.
↱
  • WP:SZV

Ako tražite stranicu za testiranje modula, kliknite ovdje.


Svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći te se upoznajte s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici. Na ovoj stranici možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica.


Za početak rada kliknite ovdje (ili kliknite ovdje ako želite očistiti prostor za vježbanje i početi uređivanje na praznoj stranici), unesite željeni tekst u polje za uređivanje i uređujte ga po svojoj volji. Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja za uređivanje možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Rad završavate klikom na Sačuvaj stranicu (ili klikom na poveznicu Odustani).

Ova stranica služi za vježbanje svim suradnicima, tako da će njezin sadržaj biti izbrisan, a time i vaše vježbanje (ako ste ga spremili). Ako ste prijavljeni suradnik, možete stvoriti stranicu za vježbanje koja će biti samo vaša. Vaša će se stranica nalaziti ovdje.


I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na bilo koji način.

Prostor za vježbanje

Vjekoslav pl Meichsner

Vjekoslav (Luigi, Alois) Meichsner von Meichsenau (Monca, 9. lipnja 1847. – Zadar, 29. travnja 1916.) inženjer, graditelj, arhitekta koji je veći dio svog profesionalnoga života proveo u Šibeniku radeći na urbanom razvoju grada i infrastrukturnim objektima prometnog povezivanja Dalmacije i unutrašnjosti Hrvatske. Njegovo najznačajnije inženjersko djelo je projekat i gradnja hidroelektrane izmjenične struje na rijeci Krki, te prvog u svijetu cjelovitog elektroenergetskog sustava izmjenične struje koji je uključivao dalekovod i gradsku rasvjetu u Šibeniku. Sustav je proradio 28. kolovoza 1895. godine. Danas se taj dan obilježava kao Dan Hrvatske elektroprivrede.

Datoteka:Centrala na Skradinskom Buku.jpeg


Datoteka:Elektrana-enterier sa imenima 02.jpg
100
Datoteka:Elektrana-enterier sa imenima 02
px







Biografija

Rođen je 09/06/1847 godine u Monci kraj Milana (tada Lombardijsko Venecijanska kraljevina u Austrijskoj carevini) od oca Carla Meichsnera von Meichsenau, visokog dužnosnika Austrijske carevine i majke Marije, rođene Ehrentahler, kao peto od devetoro djece ugledne plemićke obitelji.

Osnovnu školu pohađa u Veroni da bi maturirao u Ginasio-Liceale di Santa Catarina u Veneciji. Studira na C.R. Universitatis Oenipotantae u Insbruku.

Datoteka:Vjekoslav pl Meichsner.jpg

Austrijsko Pruski rat 1866 g. ga zatiće u Tirolu gde biva regrutovan u Austrijsku vojsku. Iz rata izlazi kao odlikovani nadporučnik. Kao rezervni nadporučnik i inženjer 1869 g svoj prvi posao dobija u novoformiranom državnom poduzeću „General Bau-Unternehmung der Carstadt-Fiumaner Eisenbahn“ na tada velikom i strateški značajnom projektu željeznicke pruge Karlovac-Rijeka. Živi na Rijeci gde se ženi Matildom Lipovčić koja mu 1872.g rađa sina Eugena. Poslije rane smrti supruge 1875. napušta Rijeku i sa maloljetnim sinom Eugenom seli u Šibenik. U Šibeniku se inženjer Meichsner uklopio u društveni i javni život grada. Tu nanovo formira obitelj i 1883. se ženi Šibenčankom Amalijom Bane koja mu rađa još troje djece; Hektor 1884., Ema 1887. i Olga 1889. Sa gradonačelnikom Šibenika Ante pl Šupukom ima višegodišnju suradnju koja će se pokazati vrlo uspješnom kroz realizaciju mnogih, za razvoj Šibenika, nužnih komunalnih i drugih projekata. Od 1881.g pocinje istrazivati mogucnost elektrorasvjete Sibenika gradnjom elektrane na Skradinskom Buku na rijeci Krki. 1893. g pocinje sa pripremon projekta, a gradnju pocinje 1894. Gradnju i elektrifikaciju Sibenika zavrsava 28 koloboza 1895. g Od 1895.g do 1897.g vodi poslove zajednickog drustva za proizvodnju i distribuciju elektricne energije koje je ustanovio sa Ante pl Supukom.

Logo Drustva







1907. g.se povlaci iz javnog zivota, seli u Zadar gde na Brodaricama gradi svoju novu vilu. 1910. g. umire supruga Amalija. Vjekoslav pl. Meichsner je umro u Zadru 29/04/1916. Sahranjen je u obiteljskoj grobnici na groblju Sv. Ane u Šibeniku.



prva strana Rasude

Kao gradski nadmijernik u Sibeniku, (danas - glavni arhitekta grada) znatno doprinosi urbanoj preobrazbi Šibenika.