Tomahawk (hladno oružje): Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
RpA: WP:NI, WP:HRV
(Broj spašenih izvora: 1; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 0) #IABot (v2.0.8)
m (RpA: WP:NI, WP:HRV)
 
'''Tomahawk''' je hladno oružje američkih [[Indijanci|Indijanaca]], izvorno [[Algonquian|algonkinsko]], od kojih su ga preuzela ostala plemena.
 
Riječ tomahawk došla je možda iz [[Powhatan|powhatanskogpowhatan]]skog ''tamahaac'', od ''tamaham'' ' ''he cuts'' ', riječ je slična i u ostalim algonkinskim jezicima, što i dokazuje njegovo algonkinsko porijeklo. Indijanci [[Delawarew Indijanci|Delaware]] zvali su ga ''tamoihecan'', [[Micmac Indijanci|Micmac]] ''tumeegun'', [[Mohegan]], ''tummahegan''.
 
''[[Eva Lips]]'' smatra da se tomahawk kao oružje razvilo od oruđa, i samo njegovo značenje opravadava Lipsovu, a naziva ga '''utomohiken'' ', delawarski ''tamoihecan'', veoma joj je srodan.
 
Najraniji tomahavci imali su kamenu glavu učvršćenu kožnim uzicama ili tetivama za drvenu ručku. Kasnije se koristi metalno sječivo, i u raznim varijantama može se javiti sas dodatkom glave za lulu, takozvani 'tomahawk-pipe' ili tomahawk-lula', na koju su Indijanci mogli pušiti. Rat i mir, Tomahawk i kalumet, Indijancima je simbol za sklapanje primirja kada bi se pušio 'kinnikinnick' na lulu-mira, i obredno zatim zakapali tomahawk u zemlju. -Vučji Indijanci, pleme [[Pawnee]], i danas na svojoj plemenskoj zastavi imaju ukriž postavljen kalumet i tomahawk. Ispod je 7 vršaka strijela koji simboliziraju 7 ratova, u kojima su Pawnee služili u američkoj vojsci, uključujući oba svjetska rata, korejski, vijetnamski i zaljevski.
 
== Vanjske poveznice ==
130.110

uređivanja

Navigacijski izbornik