Tomahawk (hladno oružje): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Broj spašenih izvora: 1; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 0) #IABot (v2.0.8
m RpA: WP:NI, WP:HRV
Redak 3: Redak 3:
'''Tomahawk''' je hladno oružje američkih [[Indijanci|Indijanaca]], izvorno [[Algonquian|algonkinsko]], od kojih su ga preuzela ostala plemena.
'''Tomahawk''' je hladno oružje američkih [[Indijanci|Indijanaca]], izvorno [[Algonquian|algonkinsko]], od kojih su ga preuzela ostala plemena.


Riječ tomahawk došla je možda iz [[Powhatan|powhatanskog]] ''tamahaac'', od ''tamaham'' ' ''he cuts'' ', riječ je slična i u ostalim algonkinskim jezicima, što i dokazuje njegovo algonkinsko porijeklo. Indijanci [[Delawarew Indijanci|Delaware]] zvali su ga ''tamoihecan'', [[Micmac Indijanci|Micmac]] ''tumeegun'', [[Mohegan]], ''tummahegan''.
Riječ tomahawk došla je možda iz [[powhatan]]skog ''tamahaac'', od ''tamaham'' ' ''he cuts'' ', riječ je slična i u ostalim algonkinskim jezicima, što i dokazuje njegovo algonkinsko porijeklo. Indijanci [[Delawarew Indijanci|Delaware]] zvali su ga ''tamoihecan'', [[Micmac Indijanci|Micmac]] ''tumeegun'', [[Mohegan]], ''tummahegan''.


''[[Eva Lips]]'' smatra da se tomahawk kao oružje razvilo od oruđa, i samo njegovo značenje opravadava Lipsovu, a naziva ga '''utomohiken'' ', delawarski ''tamoihecan'', veoma joj je srodan.
''[[Eva Lips]]'' smatra da se tomahawk kao oružje razvilo od oruđa, i samo njegovo značenje opravadava Lipsovu, a naziva ga '''utomohiken'' ', delawarski ''tamoihecan'', veoma joj je srodan.


Najraniji tomahavci imali su kamenu glavu učvršćenu kožnim uzicama ili tetivama za drvenu ručku. Kasnije se koristi metalno sječivo, i u raznim varijantama može se javiti sa dodatkom glave za lulu, takozvani 'tomahawk-pipe' ili tomahawk-lula', na koju su Indijanci mogli pušiti. Rat i mir, Tomahawk i kalumet, Indijancima je simbol za sklapanje primirja kada bi se pušio 'kinnikinnick' na lulu-mira, i obredno zatim zakapali tomahawk u zemlju. -Vučji Indijanci, pleme [[Pawnee]], i danas na svojoj plemenskoj zastavi imaju ukriž postavljen kalumet i tomahawk. Ispod je 7 vršaka strijela koji simboliziraju 7 ratova, u kojima su Pawnee služili u američkoj vojsci, uključujući oba svjetska rata, korejski, vijetnamski i zaljevski.
Najraniji tomahavci imali su kamenu glavu učvršćenu kožnim uzicama ili tetivama za drvenu ručku. Kasnije se koristi metalno sječivo, i u raznim varijantama može se javiti s dodatkom glave za lulu, takozvani 'tomahawk-pipe' ili tomahawk-lula', na koju su Indijanci mogli pušiti. Rat i mir, Tomahawk i kalumet, Indijancima je simbol za sklapanje primirja kada bi se pušio 'kinnikinnick' na lulu-mira, i obredno zatim zakapali tomahawk u zemlju. -Vučji Indijanci, pleme [[Pawnee]], i danas na svojoj plemenskoj zastavi imaju ukriž postavljen kalumet i tomahawk. Ispod je 7 vršaka strijela koji simboliziraju 7 ratova, u kojima su Pawnee služili u američkoj vojsci, uključujući oba svjetska rata, korejski, vijetnamski i zaljevski.


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 19. prosinca 2021. u 01:34

Primjerak tomahawka-lule iz 19. stoljeća, ukraden 2005. godine iz Whitman Mission National Historic Site u državi Washington.

Tomahawk je hladno oružje američkih Indijanaca, izvorno algonkinsko, od kojih su ga preuzela ostala plemena.

Riječ tomahawk došla je možda iz powhatanskog tamahaac, od tamaham ' he cuts ', riječ je slična i u ostalim algonkinskim jezicima, što i dokazuje njegovo algonkinsko porijeklo. Indijanci Delaware zvali su ga tamoihecan, Micmac tumeegun, Mohegan, tummahegan.

Eva Lips smatra da se tomahawk kao oružje razvilo od oruđa, i samo njegovo značenje opravadava Lipsovu, a naziva ga 'utomohiken ', delawarski tamoihecan, veoma joj je srodan.

Najraniji tomahavci imali su kamenu glavu učvršćenu kožnim uzicama ili tetivama za drvenu ručku. Kasnije se koristi metalno sječivo, i u raznim varijantama može se javiti s dodatkom glave za lulu, takozvani 'tomahawk-pipe' ili tomahawk-lula', na koju su Indijanci mogli pušiti. Rat i mir, Tomahawk i kalumet, Indijancima je simbol za sklapanje primirja kada bi se pušio 'kinnikinnick' na lulu-mira, i obredno zatim zakapali tomahawk u zemlju. -Vučji Indijanci, pleme Pawnee, i danas na svojoj plemenskoj zastavi imaju ukriž postavljen kalumet i tomahawk. Ispod je 7 vršaka strijela koji simboliziraju 7 ratova, u kojima su Pawnee služili u američkoj vojsci, uključujući oba svjetska rata, korejski, vijetnamski i zaljevski.

Vanjske poveznice