Razrokost: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 4 bajta ,  prije 6 mjeseci
m
RpA: WP:NI, WP:HRV
m (Bot: brisanje 44 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q179951 na Wikidati)
m (RpA: WP:NI, WP:HRV)
}}
[[Datoteka:strabismus.jpg|mini|Divergentni strabizam ([[egzotropija]]) lijevog oka]]
'''Razrokost''' ili '''strabizam''' je stanje u kojem oči nisu međusobno pravilno usmjerene. To najčešće uključuje manjak koordinacije između vanjskih očnih mišića, što onemogućuje dovođenje smjera pogleda oba [[oko|oka]] u isto žarište u prostoru a time i pravilan vid, što može različito utjecati na procjenu dubine. Strabizam može biti uzrokovan poremećajem u [[mozak|moždanoj]] koordinaciji očiju ili poremećajem jednog ili više [[mišić]]a, kao i bilo kojim procesom koji dovodi do disfunkcije usmjeravanja i snage jednog ili više mišića.
 
== Klasifikacija ==
Strabizam se često netočno naziva "lijeno oko" (što zapravo označava stanje koje se zove ambliopija). Također se naziva "škiljavost", "gledanje u križ" ili "gledanje u zid".
 
"Gledanje u križ" znači da kada osoba sa strabizmom gleda u objekt, jedno oko je fiksirano na objekt dok je drugo fiksirano s kutom konvergencije manjim od nula, što označava približavanje optičkih osi ispred objekta. "Gledanje u zid" označava stanje kada osoba sa strabizmom gleda u objekt, jedno oko fiksira objekt a drugo oko fiksira sas kutom konvergencije većim od nula, što je divergencija optičkih osi od paralelnog.
 
== Patofiziologija ==
Strabizam može ukazivati na leziju kranijalnih [[živac]]a, poglavito n. III (n. occulomotorius), n. IV (n. trochlearis) ili n.VI (n. abducens). Strabizam uzrokovan lezijom nekog od ovih živaca rezultira nedostatkom inervacije mišića oka i promjenom položaja oka. Strabizam može biti znak povišenog intrakranijalnog tlaka, a III. Kranijalni živac je posebno osjetljiv na oštećenje prilikom edema mozga.
 
Ipak, češće se strabizam označava kao konkomitantni (npr. neparalitički). To znači da nije uzrokovan lezijom koja dovodi do smanjene inervacije. Škiljavost u tom primjeru je uzrokovana refrakcijskom greškom u jednom ili u oba oka. Takva refrakcijska greška uzrokuje slabljenje vida u jednom oku i time onemogućuje mozgu korištenje oba oka zajedno.
 
== Dijagnoza ==
Tijekom pregleda oka, [[oftamologija|oftalmolozi]], ortoptičari i optometristi najčešće koriste test pokrivanja kako bi dijagnosticirali strabizam. Ako kod testiranog oka postoji strabizam, ono će se fiksirati na predmet tek nakon što se pravilno usmjereno oko pokrije, uzimajući u obzir da je vid tog oka dobar. Ako testiramo pravilno usmjereno oko, neće doći do promjene u fiksiranju pogleda na predmet, jer je pogled već fiksiran. Ovisno o smjeru otklona zahvaćenog oka, smjer devijacije se može procijeniti. Egzotropno je prema van (od srednje linije, lateralno) a ezotropno je prema unutra (prema [[nos]]u, medijalno).
 
Jednostavan screening test za strabizam je Hirschbergov test. Svjetiljkom se osvijetli pacijentovo oko. Kada pacijent gleda u svjetlo, može se uočiti odsjaj sas površine zjenice. Ako su oba oka pravilno usmjerena, odsjaj će biti u istoj točki u oba oka. Stoga, ako odsjaj u različitim točkama na jednom i drugom oku znači da oči nisu pravilno usmjerene.
 
=== Diferencijalna dijagnoza prema pseudostrabizmu ===
130.170

uređivanja

Navigacijski izbornik