Obična mirta: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena promjena suradnika 89.164.213.67 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika InternetArchiveBot
Oznaka: brzo uklanjanje
m RpA: WP:NI, WP:HRV
Redak 21: Redak 21:
== Opis biljke ==
== Opis biljke ==


Obična mirta je [[zimzelen]]a [[grm]]olika [[biljka]], [[bijelo]]g [[cvijet]]a i sitnog [[modro]]g [[plod]]a koja može narasti do visine 5 metara. [[List]]ovi su dugi 3-5 cm, jednostavni su, bez palistića, nasuprotni, zimzeleni i kožasti. Listovi imaju ugodan eteričan [[miris]], te se vrste ove porodice ubrajaju u [[začin]]sko bilje. Cvjetovi su dvospolni i pravilni, višesimetrični, sa 5 lapova i 5 [[latica]]. [[Prašnik]]a je mnogo, a plodnica je podrasla s mnogo [[sjeme]]nih [[zametak]]a. Plod je mnogosjemena [[boba]] ili [[tobolac]].
Obična mirta je [[zimzelen]]a [[grm]]olika [[biljka]], [[bijelo]]g [[cvijet]]a i sitnog [[modro]]g [[plod]]a koja može narasti do visine 5 metara. [[List]]ovi su dugi 3-5 cm, jednostavni su, bez palistića, nasuprotni, zimzeleni i kožasti. Listovi imaju ugodan eteričan [[miris]], te se vrste ove porodice ubrajaju u [[začin]]sko bilje. Cvjetovi su dvospolni i pravilni, višesimetrični, s 5 lapova i 5 [[latica]]. [[Prašnik]]a je mnogo, a plodnica je podrasla s mnogo [[sjeme]]nih [[zametak]]a. Plod je mnogosjemena [[boba]] ili [[tobolac]].


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 31. prosinca 2021. u 07:10

Obična mirta
Myrtus communis
Myrtus communis
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Myrtales
Porodica: Myrtaceae
Rod: Myrtus
Vrsta: M. communis
Dvojno ime
Myrtus communis
L.

Obična mirta (obična mrča lat. Myrtus communis) aromatična je vrsta iz porodice mirti. Myrtus communis je porodica jedne ili dvije vrste cvjetnica iz obitelji Myrtaceae, iz područja južne Europe i sjeverne Afrike.

Opis biljke

Obična mirta je zimzelena grmolika biljka, bijelog cvijeta i sitnog modrog ploda koja može narasti do visine 5 metara. Listovi su dugi 3-5 cm, jednostavni su, bez palistića, nasuprotni, zimzeleni i kožasti. Listovi imaju ugodan eteričan miris, te se vrste ove porodice ubrajaju u začinsko bilje. Cvjetovi su dvospolni i pravilni, višesimetrični, s 5 lapova i 5 latica. Prašnika je mnogo, a plodnica je podrasla s mnogo sjemenih zametaka. Plod je mnogosjemena boba ili tobolac.

Vanjske poveznice