Lašva: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisan 1 bajt ,  prije 5 mjeseci
m
RpA: WP:NI, WP:HRV
m (-predmetak za slike)
m (RpA: WP:NI, WP:HRV)
Dolina se rijeke Lašve proteže od jugoistočnih padina planine [[Vlašić]] (iznad Travnika) do [[Busovača|Busovače]]. Ova se dolina formirala na 390 – 480 m [[nadmorska visina|nadmorske visine]]. Od [[sutjeska (reljef)|sutjeske]] Lašve poslije [[Travnik]]a, pa do sutjeske prije [[Kaonik]]a, [[Lašvansko polje]] dugo je oko 17 km, a širina mu je različita i iznosi prosječno 3 km.
 
Zbog važnog geografskog položaja, dolina Lašve je uvijek bila frekventna prometnica, koja prirodno spaja dolinu Bosne na istoku, sas [[vrbas]]kom dolinom na zapadu. Tako je i danas, iako kvaliteta prometnica danas ne odražava u potpunosti važnost ovog prometnog pravca.
 
Tragovi naselja na prostoru Travnika sežu u daleku prošlost, kada su [[Kelti]], [[Iliri]] i [[Rimljani]] ispirali [[zlato]] iz Lašve. S Ilirima kao autohtonim stanovništvom, te s Rimljanima koji početkom naše ere osvajaju [[Balkanski poluotok|balkanske]] prostore i lašvanski kraj ulazi u povijesni period i pod višestoljetni utjecaj rimske antičke civilizacije. Po sačuvanim ostacima vidi se da je ovaj kraj u antičko doba bio dobro naseljen i da već tada možemo računati s nastankom prvih gradskih naselja na ovom prostoru.
130.153

uređivanja

Navigacijski izbornik