Franz Conrad von Hötzendorf: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m RpA: WP:NI, WP:HRV
Redak 25: Redak 25:
|odlikovanja = [[Pour le Mérite]]
|odlikovanja = [[Pour le Mérite]]
}}
}}
'''Franz Conrad von Hötzendorf''' ([[Penzing]], [[11. studenog]] [[1852.]] - [[25. kolovoza]] [[1925.]]), [[Austro-Ugarska|austro-ugarski]] general i načelnik glavnog stožera [[Austro-Ugarska|austro-ugarske]] vojske na početku [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]].
'''Franz Conrad von Hötzendorf''' ([[Penzing]], [[11. studenog]] [[1852.]] [[25. kolovoza]] [[1925.]]), [[Austro-Ugarska|austro-ugarski]] general i načelnik glavnog stožera [[Austro-Ugarska|austro-ugarske]] vojske na početku [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]].


== Rani život ==
== Rani život ==
Redak 40: Redak 40:
Conrad von Hötzendorf je predlagao nerealne i grandiozne planove, ne uzimajući u obzir teren i klimu. Planovi mu često nisu uzimali u obzir snagu neprijatelja. [[Vojska Kraljevine Srbije|Srpska vojska]] se pokazala mnogo efikasnijom nego što je on predviđao.
Conrad von Hötzendorf je predlagao nerealne i grandiozne planove, ne uzimajući u obzir teren i klimu. Planovi mu često nisu uzimali u obzir snagu neprijatelja. [[Vojska Kraljevine Srbije|Srpska vojska]] se pokazala mnogo efikasnijom nego što je on predviđao.


Hötzendorfe su postrojbe pretrpjele poraz u sudaru sa [[Crnogorci|Crnogorcima]] početkom siječnja [[1916.]] godine.
Hötzendorfe su postrojbe pretrpjele poraz u sudaru s [[Crnogorci]]ma početkom siječnja [[1916.]] godine.


{{glavni|Mojkovačka bitka}}
{{glavni|Mojkovačka bitka}}


Njegove prve ofenzive protiv [[Italija|Italije]] isto tako su bile loše vođene i završavale su velikim ljudskim gubicima. Njegovim greškama austro-ugarska vojska je prvu godinu rata završila vojno značajno oslabljena. Najkatastrofalniji poraz je bio tokom Brusilovljeve ofenzive, kada je austro-ugarska vojska izgubila 1,5 milijuna vojnika. Poslije toga austro-ugarska vojska više nije bila značajna vojna sila. Više nije mogla izvoditi ofenzive bez pomoći [[Njemačka carska vojska|njemačke vojske]]. Većina austrijskih pobjeda je bila moguća samo zajedno sa njemačkom vojskom, od koje su postali jako ovisni. Postoji i suprotno mišljenje [[UK|britanskog]] povjesničara Cyrila Fallsa koji o Von Hötzendorfu ima mišljenje da je bio najbolji strateg i da su njemački generali pravili ofenzive po Von Hötzendorfovim planovima.
Njegove prve ofenzive protiv [[Italija|Italije]] isto tako su bile loše vođene i završavale su velikim ljudskim gubicima. Njegovim greškama austro-ugarska vojska je prvu godinu rata završila vojno značajno oslabljena. Najkatastrofalniji poraz je bio tokom Brusilovljeve ofenzive, kada je austro-ugarska vojska izgubila 1,5 milijuna vojnika. Poslije toga austro-ugarska vojska više nije bila značajna vojna sila. Više nije mogla izvoditi ofenzive bez pomoći [[Njemačka carska vojska|njemačke vojske]]. Većina austrijskih pobjeda je bila moguća samo zajedno s njemačkom vojskom, od koje su postali jako ovisni. Postoji i suprotno mišljenje [[UK|britanskog]] povjesničara Cyrila Fallsa koji o Von Hötzendorfu ima mišljenje da je bio najbolji strateg i da su njemački generali pravili ofenzive po Von Hötzendorfovim planovima.


Krajem [[1917.]] smijenio ga je novi car [[Karlo I., car Austrije|Karlo]] sa mjesta načelnika glavnog stožera. [[1918.]] stekao je titulu grofa.
Krajem [[1917.]] smijenio ga je novi car [[Karlo I., car Austrije|Karlo]] s mjesta načelnika glavnog stožera. [[1918.]] stekao je titulu grofa.


{{GLAVNIRASPORED:Conrad von Hötzendorf, Franz}}
{{GLAVNIRASPORED:Conrad von Hötzendorf, Franz}}

Inačica od 1. siječnja 2022. u 20:58

Franz Conrad von Hötzendorf
Franz Conrad von Hötzendorf
Franz Conrad von Hötzendorf
Franz Conrad von Hötzendorf
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 11. studenog 1852.
Datum smrti 25. kolovoza 1925.
Nacionalnost Austrijanac
Titule Grof
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1871.1918.
Čin Feldmaršal
Ratovi Prvi svjetski rat
Vojska Austro-ugarska vojska
Odlikovanja Pour le Mérite

Franz Conrad von Hötzendorf (Penzing, 11. studenog 1852.25. kolovoza 1925.), austro-ugarski general i načelnik glavnog stožera austro-ugarske vojske na početku Prvog svjetskog rata.

Rani život

Rođen je u predgrađu Beča u obitelji umirovljenog časnika, koji je potjecao iz Moravske. Njegov pradjeda je stekao titulu plemića. Vojnik je postao jako mlad, a u vojnoj hijerarhiji napredovao je vrlo brzo. U vojsci je ostao do kraja Prvog svjetskog rata.

Načelnik glavnog stožera

Načelnik glavnog stožera austrougarske vojske postao je 1906. g. Neumorno se zalagao za modernizaciju oružanih snaga Austro-Ugarske. Vjerovao je u sukob germanske i slavenske civilizacije. Bio je zabrinut snagom mađarske elite unutar Austro-Ugarske. Smatrao je Austro-Ugarsku prvenstveno njemačkim carstvom i vjerovao je u potrebu slabljenja mađarskog utjecaja u carstvu. Osim toga bio je zabrinut i zbog talijanskih ambicija na Balkanu.

Njegova najveća preokupacija i želja bila je preventivni rat protiv Srbije, da bi se smanjila opasnost za koju je on vjerovao da postoji. U isto vrijeme imao je namjeru promijeniti političku ravnotežu unutar Austro-Ugarske smanjujući značaj Mađara, a povećavajući značaj Slavena. Prvi put je rat protiv Srbije predložio 1906., te u mnogo navrata do samog izbijanja prvog svjetskog rata 1914. godine.

Prvi svjetski rat

Nakon sarajevskog atentata na prijestolonasljednika Franju Ferdinanda njegova zagovaranja rata protiv Kraljevine Srbije naišla su na plodno tlo. No otpočinjanjem ratnih operacija pokazalo se da austro-ugarska vojska nije pripremljena i nije se naročito istakla u vođenju rata.

Conrad von Hötzendorf je predlagao nerealne i grandiozne planove, ne uzimajući u obzir teren i klimu. Planovi mu često nisu uzimali u obzir snagu neprijatelja. Srpska vojska se pokazala mnogo efikasnijom nego što je on predviđao.

Hötzendorfe su postrojbe pretrpjele poraz u sudaru s Crnogorcima početkom siječnja 1916. godine.

Njegove prve ofenzive protiv Italije isto tako su bile loše vođene i završavale su velikim ljudskim gubicima. Njegovim greškama austro-ugarska vojska je prvu godinu rata završila vojno značajno oslabljena. Najkatastrofalniji poraz je bio tokom Brusilovljeve ofenzive, kada je austro-ugarska vojska izgubila 1,5 milijuna vojnika. Poslije toga austro-ugarska vojska više nije bila značajna vojna sila. Više nije mogla izvoditi ofenzive bez pomoći njemačke vojske. Većina austrijskih pobjeda je bila moguća samo zajedno s njemačkom vojskom, od koje su postali jako ovisni. Postoji i suprotno mišljenje britanskog povjesničara Cyrila Fallsa koji o Von Hötzendorfu ima mišljenje da je bio najbolji strateg i da su njemački generali pravili ofenzive po Von Hötzendorfovim planovima.

Krajem 1917. smijenio ga je novi car Karlo s mjesta načelnika glavnog stožera. 1918. stekao je titulu grofa.