Federati: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 2 bajta ,  prije 9 mjeseci
m
RpA: WP:NI, WP:HRV
m (RpA: WP:NI, WP:HRV)
 
Od polovice 4. stoljeća te su se postrojbe nalazile unutar granica rimske države. Vremenom im je narastao udio u rimskim snagama. Novčani izdatci su rasli, pa su rimski carevi sve više pribjegavali drugi oblik naknade, odnosno pravo naseljavanja. Tako je Rimsko Carstvo služilo se "vanjskim resursima" da bi se obranilo od barbarskih napada koji su učestavali, a pored toga nisu trošili vlastite vojne snage radi kontroliranja svog saveznika. Prvi rimski car koji je to učinio bio je [[Julije Apostat]] [[358.]] s [[Germani|germanskim]] plemenom [[Franci|Franaka]], kojima je dopustio naseliti se na lijevoj obali [[Rajna|Rajne]]. Već [[382.]] [[Vizigoti]] su dobili isto pravo.
 
Pojam je nastao još kad je starorimska država bila [[Rimska Republika|Republika]]. Federati ili ''[[socii]]'' su bili narodi, plemena ili gradovi s kojima se potpisao sporazum ili savez (''foedus''), prema kojem su ti "saveznici" obvezani pružiti ljudstvo rimskoj vojsci. Ipak, ti saveznici nisu bili [[rimska kolonija]], niti su bili [[rimsko građansko pravo|rimski državljani]]. Kad su ovi saveznici htjeli ipak steći rimsko državljanstvo, ta su nastojanja dovela do [[Saveznički rat u Rimu|Savezničkog (Društvenog) rata]]<ref>[http://povijest.net/sadrzaj/skola/materijali/427-literatura-za-referate-seminarske-radove-plakate-i-prezentacije-ucenika-5-r-osnovne-skole.html Povijest.net] Slavica Ćosić: Literatura za referate, seminarske radove, plakate i prezentacije učenika 5. r. osnovne škole </ref> (''bellum sociale'', ''bellum Marsicum '') koji je trajao od [[91. pr. Kr.]] do [[88. pr. Kr.]]. Ishod je bio da su saveznici uvjetno dobili državljanstvo.
 
Rimskom su Carstvu federati vremenom bivali sve vrjednijivredniji izvor vojnog ljudstva. Stanje je bilo takvo da je federatima udio u rimskim postrojbama do polovice 5. stoljeća toliko narastao da su Rimljanima bili sve. Protiv [[Huni|Huna]] Rimljanima su federati bili glavni nositelji borbe. Tolika vojna snaga se materijalizirala u političkom utjecaju, pa su vremenom stvorili vlastite države koje su praktično bile neovisne. Ishod svega je bio da je [[476.]] Zapadno Rimsko Carstvo [[pad Rimskog Carstva|palo]]. [[Istočno Rimsko Carstvo]] se bolje othrvalo s problemima te su kod njih federati postojali još stoljeće.
 
== Vidi ==
140.151

uređivanje

Navigacijski izbornik