Etchareottine Indijanci: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
RpA: WP:NI, WP:HRV
m (→‎Slavey Indijanci danas: točke u wikipoveznice s godinama)
m (RpA: WP:NI, WP:HRV)
 
Slavey Indijanci su se prema (Petitot, 1891) sastojali od sljedećih lokalnih skupina:
*[[Desnedeyarelottine]], na obalama gornjeg Mackenzie Rivera.
*[[Eleidlinottine]], tamo gdje se spajaju Liard i Mackenzie Rivers, a šire se dalje do jezera La Martre, Grandin, i Taché Lakes.
*[[Etchaottine]], između Liard Rivera i Divide, duž rijeka Black, Beaver, i Willow River.
*[[Etcheridiegottine]], na srednjem toku Liard Rivera.
*[[Etechesottine]], između Velikog ropskog hezera i La Martre.
*[[Klodesseottine]], na Hay Riveru.
<!--Etchareottine, prema Emile Petitotu (circa 1860.)-->
-Ovim grupama treba možda dodati Indijance [[Mountain]] ili Shihgot’ine koji govore srodnim jezikom. Indijance K’áshogot’ine ([[Hareskin|Hare]]), Sahtúgot’ine ([[Bear Lake]]) i Shihgot’ine ([[Mountain]]) zbog sličnih jezika jezično pripisuju u takozvane Sjeverne (Northern) Slavey Indijance, no oni su svakako posebna plemena.
 
== Povijest ==
Prema Petitotu (1891) Etchareottine su se u prošlosti prostirali na jug sve do jezera Athabaska. [[Cree]], koji su dobili vatreno oružje, potisnuli su ih na sjever, gdje su neki otišli čak na otoke u [[Veliko ropsko jezero|Velikom ropskom jezeru]]. Swanton osporava da su ikad Slaveyi dospjeli do jezera Athabaska. Godine 1789. njihovim područjem prolazi Mackenzie, pa su uskoro nakon njega utemeljene prve trgovačke postaje za trgovinu sas Indijancima.
 
== Etnografija ==
Govori se (Petitot) da su [[Cree]], njihovi ratoborni rođaci sas juga, odvodili pripadnike ovog naroda u roblje, prozvavši ih Awokanak (=robovi). Isti autor spominje među njima običaje poznate kao [[circumcizija]], koji su se obavljali u djetinjstvu. Članove plemena koji nisu bili podvrgnuti zahvatu circumcizije nazivali su 'psima'. Slaveyi su bili pravi ribarski narod i ''ihtiofazi'' subarktičkog područja. Riba im je bila glavna hrana. Ljeti bi se okupljali u velike ribarske logore, koji su nicali duž glavnih rijeka i jezera. U ribolovu {kaže Sara K. (Soeters) Allen }, služili su se mrežama od vrbine kore, hvatali bi, čistili i sušili velike količine ribe. Tokom zime ovi ribarski kampovi bi se razbili na manje zimske logore, a riba se lovila kroz otvore u ledu.
 
Zimi bi, da dođu do mesa, Slaveyi znali ići i u lov na manju divljač i na losa. Allen (1998), poznavaoc Slaveya, kaže da su sve nezavisne lokalne bande ovog plemena formirale obiteljske skupine “''nodal kindreds''”, od kojih je svaka imala zasebni tradicionalni lovački teritorij.
138.671

uređivanje

Navigacijski izbornik