Crni rujan: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Broj spašenih izvora: 1; broj poveznica koje su označene kao mrtve: 0) #IABot (v2.0.8
m RpA: WP:NI, WP:HRV
Redak 1: Redak 1:
'''Crni rujan''' je bio naziv [[Palestina|palestinske]] [[terorizam|terorističke]] skupine, koja je svoje naziv "Crni rujan" uzela iz građanskog rata u [[Jordan]]u 1970. Skupina je najviše poznata po [[Münchenski masakr|Münchenskom masakru]] tijekom [[XX. Olimpijske igre - München 1972.|ljetnih Olimpijskih igara]] 1972. u [[München]]u kada je osam članova te skupine [[5. rujna]] uzelo za taoce jedanaest [[Izrael|izraelskih]] [[šport]]aša i kasnije ih sve ubila.
'''Crni rujan''' je bio naziv [[Palestina|palestinske]] [[terorizam|terorističke]] skupine, koja je svoje naziv "Crni rujan" uzela iz građanskog rata u [[Jordan]]u 1970. Skupina je najviše poznata po [[Münchenski masakr|Münchenskom masakru]] tijekom [[XX. Olimpijske igre - München 1972.|ljetnih Olimpijskih igara]] 1972. u [[München]]u kada je osam članova te skupine [[5. rujna]] uzelo za taoce jedanaest [[izrael]]skih [[šport]]aša i kasnije ih sve ubila.
Prvi [[atentat]] skupina provodi već u studenom 1971. kada su četiri mladića ubila jordanskog [[premijer]]a [[Wasfi Tal]]a u [[Kairo|Kairu]]. Kada su uhićeni od stane [[Egipat|egipatske]] policije odmah priznaju da su članovi "Crnog rujna". Nedugo zatim slijede još dva atentata. U prosincu iste godine [[veleposlanik]] Jordana u [[London]]u u zadnji tren uspijeva izbjeći atentat. Kasnije su članovi "Crnog rujna" ubjedili dvije Engleskinje da sa sobom unesu [[radio]] aparat na zrakoplov koji je letio na relaciji [[Rim]] i [[Tel Aviv]]. Ispostavilo se da je "radio aparat" bila bomba koja je eksplodirala kada je zrakoplov bio u zraku. [[Pilot]] je ipak uspio prizemljiti zrakoplov u zračnoj luci u Rimu.
Prvi [[atentat]] skupina provodi već u studenom 1971. kada su četiri mladića ubila jordanskog [[premijer]]a [[Wasfi Tal]]a u [[Kairo|Kairu]]. Kada su uhićeni od stane [[egipat]]ske policije odmah priznaju da su članovi "Crnog rujna". Nedugo zatim slijede još dva atentata. U prosincu iste godine [[veleposlanik]] Jordana u [[London]]u u zadnji tren uspijeva izbjeći atentat. Kasnije su članovi "Crnog rujna" ubjedili dvije Engleskinje da sa sobom unesu [[radio]] aparat na zrakoplov koji je letio na relaciji [[Rim]] i [[Tel Aviv]]. Ispostavilo se da je "radio aparat" bila bomba koja je eksplodirala kada je zrakoplov bio u zraku. [[Pilot]] je ipak uspio prizemljiti zrakoplov u zračnoj luci u Rimu.


Skupina je poslije atentata u Olimpijskom selu u Münchenu bila na udaru [[Mossad]]a. Veći dio pripadnika "Crnog rujna" likvidiran je po različitim europskim gradovima. Za te likvidacije smatra se odgovornim specijalna jedinica u okviru Mossada, Cezarea.
Skupina je poslije atentata u Olimpijskom selu u Münchenu bila na udaru [[Mossad]]a. Veći dio pripadnika "Crnog rujna" likvidiran je po različitim europskim gradovima. Za te likvidacije smatra se odgovornim specijalna jedinica u okviru Mossada, Cezarea.

Inačica od 2. siječnja 2022. u 17:49

Crni rujan je bio naziv palestinske terorističke skupine, koja je svoje naziv "Crni rujan" uzela iz građanskog rata u Jordanu 1970. Skupina je najviše poznata po Münchenskom masakru tijekom ljetnih Olimpijskih igara 1972. u Münchenu kada je osam članova te skupine 5. rujna uzelo za taoce jedanaest izraelskih športaša i kasnije ih sve ubila.

Prvi atentat skupina provodi već u studenom 1971. kada su četiri mladića ubila jordanskog premijera Wasfi Tala u Kairu. Kada su uhićeni od stane egipatske policije odmah priznaju da su članovi "Crnog rujna". Nedugo zatim slijede još dva atentata. U prosincu iste godine veleposlanik Jordana u Londonu u zadnji tren uspijeva izbjeći atentat. Kasnije su članovi "Crnog rujna" ubjedili dvije Engleskinje da sa sobom unesu radio aparat na zrakoplov koji je letio na relaciji Rim i Tel Aviv. Ispostavilo se da je "radio aparat" bila bomba koja je eksplodirala kada je zrakoplov bio u zraku. Pilot je ipak uspio prizemljiti zrakoplov u zračnoj luci u Rimu.

Skupina je poslije atentata u Olimpijskom selu u Münchenu bila na udaru Mossada. Veći dio pripadnika "Crnog rujna" likvidiran je po različitim europskim gradovima. Za te likvidacije smatra se odgovornim specijalna jedinica u okviru Mossada, Cezarea.


Vanjske poveznice