Catwoman: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Uklonjeno preusmjeravanje na Žena-mačka
Oznaka: uklonjeno preusmjeravanje
m RpA: WP:NI, WP:HRV
Redak 25: Redak 25:
Seksi i gipka, Catwoman bila je očit izbor za često prikazivanje u brojnim filmskim izvedbama: Julie Newmar i Eartha Kitt igrale su je u '60-ima, a najvjernijom se Catwoman i danas smatra [[Michelle Pfeiffer]] iz "''[[Batman se vraća]]''" [[Tim Burton|Tima Burtona]].
Seksi i gipka, Catwoman bila je očit izbor za često prikazivanje u brojnim filmskim izvedbama: Julie Newmar i Eartha Kitt igrale su je u '60-ima, a najvjernijom se Catwoman i danas smatra [[Michelle Pfeiffer]] iz "''[[Batman se vraća]]''" [[Tim Burton|Tima Burtona]].


Godine [[2004.]], [[Oscar|oskarovka]] [[Halle Berry]] glumila je mačkastu kradljivicu u filmu "''[[Catwoman (2004)|Catwoman]] francuskog redatelja video spotova [[Pitof|Pitofa]], no film se slabo držao stripovske osnovice (najočitiji primjer je to što [[alter ego]] žena-mačke u ovom filmu nije Selina Kyle, već tamnoputa Patience Philips). Film je bio jedan od najvećih neuspjeha godine, kako kod kritičara, tako i na blagajnama kina. [[Anne Hathaway]] glumi Selinu Kyle (žena-mačku) u filmu "''[[Vitez tame: Povratak]]''", nastavku filma "[[Vitez tame (2008.)|''Vitez tame'']]".
Godine [[2004.]], [[Oscar|oskarovka]] [[Halle Berry]] glumila je mačkastu kradljivicu u filmu "''[[Catwoman (2004)|Catwoman]] francuskog redatelja video spotova [[Pitof]]a, no film se slabo držao stripovske osnovice (najočitiji primjer je to što [[alter ego]] žena-mačke u ovom filmu nije Selina Kyle, već tamnoputa Patience Philips). Film je bio jedan od najvećih neuspjeha godine, kako kod kritičara, tako i na blagajnama kina. [[Anne Hathaway]] glumi Selinu Kyle (žena-mačku) u filmu "''[[Vitez tame: Povratak]]''", nastavku filma "[[Vitez tame (2008.)|''Vitez tame'']]".


U igranoj seriji ''Gotham'' (2014.- 2019.) mladu Selinu Kyle tumači Camren Bicondova.
U igranoj seriji ''Gotham'' (2014. 2019.) mladu Selinu Kyle tumači Camren Bicondova.





Inačica od 2. siječnja 2022. u 19:12

Catwoman
Pravo ime Selina Kyle
Ime u stripu Catwoman
Mačka
Aliasi Irena Dubrovna
Izdavač DC Comics
Scenarist Bill Finger
Bob Kane
Premijera Batman #1 (ljeto 1940.)
Status Izlazi
Sposobnosti i oružja Velika fizička uvježbanost
Atletske sposobnosti
Kandže u rukavicama
Poznavanje borilačkih vještina
Bič
Prijatelji Otrovna Ivy
Harley Quinn
Neprijatelji Batman
Robin
Batgirl
Joker
Julie Newmar kao žena-mačka u televizijskoj seriji o Batmanu 1966.

Catwoman ili Žena mačka (alter ego Seline Kyle) lik je iz stripova izdavačke kuće DC Comics, usko povezan s Batmanovom franšizom.

Povijest

Stvorili su je Bill Finger i Bob Kane, a prvi se put pojavila u prvom stripu o čovjek-šišmišu, 1940. godine.

Catwoman bila je tek kradljivica dragulja i Batmanova neprijateljica, ali kako je u 1970-ima i '80-ima Batman postajao mračniji, a ona seksipilnija, autori su odlučili stvoriti kontinuiranu ljubavnu priču između dva protivnika.

Seksi i gipka, Catwoman bila je očit izbor za često prikazivanje u brojnim filmskim izvedbama: Julie Newmar i Eartha Kitt igrale su je u '60-ima, a najvjernijom se Catwoman i danas smatra Michelle Pfeiffer iz "Batman se vraća" Tima Burtona.

Godine 2004., oskarovka Halle Berry glumila je mačkastu kradljivicu u filmu "Catwoman francuskog redatelja video spotova Pitofa, no film se slabo držao stripovske osnovice (najočitiji primjer je to što alter ego žena-mačke u ovom filmu nije Selina Kyle, već tamnoputa Patience Philips). Film je bio jedan od najvećih neuspjeha godine, kako kod kritičara, tako i na blagajnama kina. Anne Hathaway glumi Selinu Kyle (žena-mačku) u filmu "Vitez tame: Povratak", nastavku filma "Vitez tame".

U igranoj seriji Gotham (2014. – 2019.) mladu Selinu Kyle tumači Camren Bicondova.


Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Žena-mačka