Otočna država: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
{{interwiki}}
m malo dodatka, interwiki
Redak 1: Redak 1:
'''Otočna država''' ili arhipelaška država ja [[država]] koja se u potpunosti sastoji od više [[otok]]a. Ona ima suverena prava na području arhipelaškog mora koje je okružuje. Arhipelaško je [[more]] dio mora koji je omeđen pravcima koji spajaju vanjske točke najudaljenijih otoka, s time da pravac ne smije biti dulji od 100 [[milja]].
'''Otočna država''' ili '''arhipelaška država''' je [[država]] koja se u potpunosti sastoji od jednog, više [[otok]]a ili samo dijela jednog otoka i ne pripada ni jednom dijelu [[kopno|kopna]] nekog [[kontinent]]a. Time se razlikuje od [[kontinentalna država|kontinentalnih]] i [[obalna država|obalnih država]].
Ona ima suverena prava na području arhipelaškog mora koje je okružuje. Arhipelaško je [[more]] dio mora koji je omeđen pravcima koji spajaju vanjske točke najudaljenijih otoka, s time da pravac ne smije biti dulji od 100 [[milja]].


== Popis po površini ==
== Popis po površini ==
Redak 54: Redak 56:
[[Kategorija:Država]]
[[Kategorija:Država]]


{{interwiki}}
<!--interwiki-->

[[bg:Островна държава]]
[[de:Inselstaat]]
[[en:Island country]]
[[fr:État insulaire]]
[[ko:섬나라]]
[[lv:Salu valsts]]
[[hu:Szigetország]]
[[ja:島国]]
[[no:Øystat]]
[[pl:Państwo wyspiarskie]]
[[fi:Saarivaltio]]
[[ta:தீவு தேசம்]]
[[zh:島嶼國家]]
[[zh-classical:島國]]

Inačica od 4. travnja 2007. u 09:33

Otočna država ili arhipelaška država je država koja se u potpunosti sastoji od jednog, više otoka ili samo dijela jednog otoka i ne pripada ni jednom dijelu kopna nekog kontinenta. Time se razlikuje od kontinentalnih i obalnih država.

Ona ima suverena prava na području arhipelaškog mora koje je okružuje. Arhipelaško je more dio mora koji je omeđen pravcima koji spajaju vanjske točke najudaljenijih otoka, s time da pravac ne smije biti dulji od 100 milja.

Popis po površini

Ukupno : 47