Banana: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 20: Redak 20:
| karta_raspon =
| karta_raspon =
}}
}}
'''Banana''' je ime [[rod (taksonomija)|roda]] zeljastih biljaka i ekonomski važne [[vrsta|vrste]] (''Musa sapientium'') iz porodice [[Musaceae]], kao i ime za [[plod]] ovih biljaka koji ljude koriste u prehrani kao [[voće]].<ref>https://web.archive.org/web/20090415160027/http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/banana.html Preuzeto 21. veljače 2021.</ref>
'''Banana''' je ime [[rod (taksonomija)|roda]] zeljastih biljaka i ekonomski važne [[vrsta|vrste]] (''Musa sapientium'') iz porodice [[Musaceae]], kao i ime za [[plod]] ovih biljaka koji ljude koriste u prehrani kao [[voće]].<ref>[https://web.archive.org/web/20090415160027/http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/banana.html Banana] Preuzeto 21. veljače 2021.</ref>


Banana je jestivo [[voće]], koje je s botaničkog gledišta [[bobica]]. Ona je plod nekoliko velikih [[Zeljasta biljka|zeljastih]] [[Kritosjemenjače|kritosjemenjača]] iz [[Rod (taksonomija)|rod]]a ''[[Banana (rod)|Musa]]''.<ref>https://www.merriam-webster.com/dictionary/banana?show=0&t=1357340585 Preuzeto 21. veljače 2021.</ref> (U nekim zemljama, banane koje se koriste za kuhanje nazivaju se [[plantan]]ima.) Ovo voće varira u pogledu veličine, boje i čvrstoće, iako je obično izduženo i povijeno, s mekanim plodom bogatim [[škrob]]om, pokrivenim korom koja može biti [[zelena]], [[žuta]], [[crvena]], purpurna, ili [[smeđa]] kod sazrelog voća. [[Plod]]ovi rastu u grupama koje vise s vrha biljke. Skoro sve moderne jestive [[Partenokarpija|partenokarpne]] (besjemene) banane potječu iz dvije divlje vrste – ''[[Musa acuminata]]'' i ''[[Musa balbisiana]]''. [[Binarna nomenklatura|Znanstvena imena]] najviše uzgajanih vrsta banana su: ''Musa acuminata'', ''Musa balbisiana'', i ''Musa'' × ''paradisiaca'' za hibrid ''Musa acuminata'' × ''M.&nbsp;balbisiana'', u ovisnosti od njihove [[genom]]ske konstitucije. Starije znanstveno ime ''Musa sapientum'' više se ne koristi.
Banana je jestivo [[voće]], koje je s botaničkog gledišta [[bobica]]. Ona je plod nekoliko velikih [[Zeljasta biljka|zeljastih]] [[Kritosjemenjače|kritosjemenjača]] iz [[Rod (taksonomija)|rod]]a ''[[Banana (rod)|Musa]]''.<ref>[https://www.merriam-webster.com/dictionary/banana?show=0&t=1357340585 Merriam-Webster] Preuzeto 21. veljače 2021.</ref> (U nekim zemljama, banane koje se koriste za kuhanje nazivaju se [[plantan]]ima.) Ovo voće varira u pogledu veličine, boje i čvrstoće, iako je obično izduženo i povijeno, s mekanim plodom bogatim [[škrob]]om, pokrivenim korom koja može biti [[zelena]], [[žuta]], [[crvena]], purpurna, ili [[smeđa]] kod sazrelog voća. [[Plod]]ovi rastu u grupama koje vise s vrha biljke. Skoro sve moderne jestive [[Partenokarpija|partenokarpne]] (besjemene) banane potječu iz dvije divlje vrste – ''[[Musa acuminata]]'' i ''[[Musa balbisiana]]''. [[Binarna nomenklatura|Znanstvena imena]] najviše uzgajanih vrsta banana su: ''Musa acuminata'', ''Musa balbisiana'', i ''Musa'' × ''paradisiaca'' za hibrid ''Musa acuminata'' × ''M.&nbsp;balbisiana'', u ovisnosti od njihove [[genom]]ske konstitucije. Starije znanstveno ime ''Musa sapientum'' više se ne koristi.


Prirodno stanište vrsta ''Musa'' su tropski predjeli Indomalezije i [[Australija|Australije]] i pretpostavlja se da je do domestikacije prvobitno došlo u [[Papua Nova Gvineja|Papui Novoj Gvineji]].<ref>https://web.archive.org/web/20070829105533/http://www.apscience.org.au/projects/PBF_02_3/pbf_02_3.htm Preuzeto 21. veljače 2021.</ref> Banane se uzgajaju u bar 107 zemalja, prvenstveno radi ploda, i u manjoj mjeri zbog izrade [[vlakno|vlakana]], [[vino od banana|vina od banana]] i [[pivo od banana|piva od banana]], ili kao ukrasne biljke.
Prirodno stanište vrsta ''Musa'' su tropski predjeli Indomalezije i [[Australija|Australije]] i pretpostavlja se da je do domestikacije prvobitno došlo u [[Papua Nova Gvineja|Papui Novoj Gvineji]].<ref>[https://web.archive.org/web/20070829105533/http://www.apscience.org.au/projects/PBF_02_3/pbf_02_3.htm Tracing antiquity of banana cultivation in Papua New Guinea] Preuzeto 21. veljače 2021.</ref> Banane se uzgajaju u bar 107 zemalja, prvenstveno radi ploda, i u manjoj mjeri zbog izrade [[vlakno|vlakana]], [[vino od banana|vina od banana]] i [[pivo od banana|piva od banana]], ili kao ukrasne biljke.


Ne postoji jasna razlika između pojmova „banane“ i „plantani“. U [[Amerika|Americi]] i [[Europa|Europi]] termin „banana“ obično se odnosi na mekane, slatke, desertne banane, posebno one iz grupe Cavendish, koje su glavni izvozni proizvod zemalja koje uzgajaju banane. U kontrastu s tim, ''Musa'' kulture s čvršćim plodovima bogatije škrobom nazivaju se „plantani“. U drugim regijama [[svijet]]a, kao što je [[Jugoistočna Azija]], mnogi drugi tipovi banana se uzgajaju i konzumiraju, tako da jednostavna dvodijelna podjela nije korisna i ne upotrebljava se u lokalnim jezicima.
Ne postoji jasna razlika između pojmova „banane“ i „plantani“. U [[Amerika|Americi]] i [[Europa|Europi]] termin „banana“ obično se odnosi na mekane, slatke, desertne banane, posebno one iz grupe Cavendish, koje su glavni izvozni proizvod zemalja koje uzgajaju banane. U kontrastu s tim, ''Musa'' kulture s čvršćim plodovima bogatije škrobom nazivaju se „plantani“. U drugim regijama [[svijet]]a, kao što je [[Jugoistočna Azija]], mnogi drugi tipovi banana se uzgajaju i konzumiraju, tako da jednostavna dvodijelna podjela nije korisna i ne upotrebljava se u lokalnim jezicima.

Inačica od 15. ožujka 2022. u 20:45

Banana
Plodovi banane
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Liliopsida
Red:Zingiberales
Porodica:Musaceae
Rod:Musa

Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz porodice Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude koriste u prehrani kao voće.[1]

Banana je jestivo voće, koje je s botaničkog gledišta bobica. Ona je plod nekoliko velikih zeljastih kritosjemenjača iz roda Musa.[2] (U nekim zemljama, banane koje se koriste za kuhanje nazivaju se plantanima.) Ovo voće varira u pogledu veličine, boje i čvrstoće, iako je obično izduženo i povijeno, s mekanim plodom bogatim škrobom, pokrivenim korom koja može biti zelena, žuta, crvena, purpurna, ili smeđa kod sazrelog voća. Plodovi rastu u grupama koje vise s vrha biljke. Skoro sve moderne jestive partenokarpne (besjemene) banane potječu iz dvije divlje vrste – Musa acuminata i Musa balbisiana. Znanstvena imena najviše uzgajanih vrsta banana su: Musa acuminata, Musa balbisiana, i Musa × paradisiaca za hibrid Musa acuminata × M. balbisiana, u ovisnosti od njihove genomske konstitucije. Starije znanstveno ime Musa sapientum više se ne koristi.

Prirodno stanište vrsta Musa su tropski predjeli Indomalezije i Australije i pretpostavlja se da je do domestikacije prvobitno došlo u Papui Novoj Gvineji.[3] Banane se uzgajaju u bar 107 zemalja, prvenstveno radi ploda, i u manjoj mjeri zbog izrade vlakana, vina od banana i piva od banana, ili kao ukrasne biljke.

Ne postoji jasna razlika između pojmova „banane“ i „plantani“. U Americi i Europi termin „banana“ obično se odnosi na mekane, slatke, desertne banane, posebno one iz grupe Cavendish, koje su glavni izvozni proizvod zemalja koje uzgajaju banane. U kontrastu s tim, Musa kulture s čvršćim plodovima bogatije škrobom nazivaju se „plantani“. U drugim regijama svijeta, kao što je Jugoistočna Azija, mnogi drugi tipovi banana se uzgajaju i konzumiraju, tako da jednostavna dvodijelna podjela nije korisna i ne upotrebljava se u lokalnim jezicima.

Pojam „banana“ također se koristi kao zajedničko ime za druge biljke koje proizvode ovaj plod. Ono se može primijeniti na ostale članove roda Musa, kao što su skarlet banana (Musa coccinea), roza banana (Musa velutina) i Fe'i banana. Pojam se također može odnositi na članove roda Ensete, poput snježne banane (Ensete glaucum) i gospodarski važne lažne banana (Ensete ventricosum). Oba roda se svrstavaju u porodicu banana, Musaceae.

Vrste

  1. Musa acuminata Colla
  2. Musa × alinsanaya R.V.Valmayor
  3. Musa arfakiana Argent
  4. Musa argentii Gogoi & Borah
  5. Musa arunachalensis A.Joe, Sreejith & M.Sabu
  6. Musa aurantiaca G.Mann ex Baker
  7. Musa azizii Häkkinen
  8. Musa balbisiana Colla
  9. Musa banksii F.Muell.
  10. Musa barioensis Häkkinen
  11. Musa basjoo Siebold & Zucc. ex Iinuma
  12. Musa bauensis Häkkinen & Meekiong
  13. Musa beccarii N.W.Simmonds
  14. Musa boman Argent
  15. Musa borneensis Becc.
  16. Musa bukensis Argent
  17. Musa campestris Becc.
  18. Musa celebica Warb. ex K.Schum.
  19. Musa cheesmanii N.W.Simmonds
  20. Musa chunii Häkkinen
  21. Musa coccinea Andrews
  22. Musa corneri Holttum
  23. Musa cylindrica A.Joe, Sreejith & M.Sabu
  24. Musa exotica R.V.Valmayor
  25. Musa fitzalanii F.Muell.
  26. Musa flaviflora N.W.Simmonds
  27. Musa × formobisiana H.L.Chiu, C.T.Shii & T.Y.A.Yang
  28. Musa gracilis Holttum
  29. Musa griersonii Noltie
  30. Musa haekkinenii N.S.Lý & Haev.
  31. Musa hirta Becc.
  32. Musa ingens N.W.Simmonds
  33. Musa insularimontana Hayata
  34. Musa itinerans Cheesman
  35. Musa jackeyi W.Hill
  36. Musa johnsii Argent
  37. Musa juwiniana Meekiong, Ipor & Tawan
  38. Musa kamengensis Gogoi & Häkkinen
  39. Musa kattuvazhana K.C.Jacob
  40. Musa lanceolata Warb. ex K.Schum.
  41. Musa lawitiensis Nasution & Supard.
  42. Musa lokok Geri & Ng
  43. Musa lolodensis Cheesman
  44. Musa lutea R.V.Valmayor, D.D.Lê & Häkkinen
  45. Musa maclayi F.Muell. ex Mikl.-Maclay
  46. Musa mannii H.Wendl. ex Baker
  47. Musa markkuana (M.Sabu, A.Joe & Sreejith) Hareesh, A.Joe & M.Sabu
  48. Musa markkui Gogoi & Borah
  49. Musa monticola M.Hotta ex Argent
  50. Musa muluensis M.Hotta
  51. Musa nagalandiana S.Dey & Gogoi
  52. Musa nagensium Prain
  53. Musa nanensis Swangpol & Traiperm
  54. Musa ochracea K.Sheph.
  55. Musa ornata Roxb.
  56. Musa paracoccinea A.Z.Liu & D.Z.Li
  57. Musa × paradisiaca L.
  58. Musa peekelii Lauterb.
  59. Musa puspanjaliae Gogoi & Häkkinen
  60. Musa rosea Baker
  61. Musa rubida Holttum
  62. Musa rubinea Häkkinen & C.H.Teo
  63. Musa rubra Wall. ex Kurz
  64. Musa ruiliensis W.N.Chen, Häkkinen & X.J.Ge
  65. Musa sabuana K.Prasad, A.Joe, Bheem. & B.R.P.Rao
  66. Musa sakaiana Meekiong, Ipor & Tawan
  67. Musa salaccensis Zoll. ex Kurz
  68. Musa sanguinea Hook.f.
  69. Musa schizocarpa N.W.Simmonds
  70. Musa serpentina Swangpol & Somana
  71. Musa siamensis Häkkinen & Rich.H.Wallace
  72. Musa sikkimensis Kurz
  73. Musa splendida A.Chev.
  74. Musa textilis Née
  75. Musa thomsonii (King) A.M.Cowan & Cowan
  76. Musa tonkinensis R.V.Valmayor, D.D.Lê & Häkkinen
  77. Musa troglodytarum L.
  78. Musa tuberculata M.Hotta
  79. Musa velutina H.Wendl. & Drude
  80. Musa violascens Ridl.
  81. Musa viridis R.V.Valmayor, D.D.Lê & Häkkinen
  82. Musa voonii Häkkinen
  83. Musa yamiensis C.L.Yeh & J.H.Chen
  84. Musa yunnanensis Häkkinen & H.Wang
  85. Musa zaifui Häkkinen & H.Wang

Izvori

  1. Banana Preuzeto 21. veljače 2021.
  2. Merriam-Webster Preuzeto 21. veljače 2021.
  3. Tracing antiquity of banana cultivation in Papua New Guinea Preuzeto 21. veljače 2021.