Beatrix od Nizozemske: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
→‎Politika: pravopis, replaced: donešen → donesen
m (→‎Politika: točke u wikipoveznice s godinama)
m (→‎Politika: pravopis, replaced: donešen → donesen)
 
Njeno pojavljivanje na političkoj sceni obilježeno je kontroverzom. Godine [[1965.]] zaručila se za njemačkog [[diplomat]]a i aristokrata [[Claus von Amsberg|Clausa von Amsberga]]. Vjenčali su se [[10. ožujka]] [[1966.]] godine. Tog dana izbili su masovni [[prosvjed]]i jer se ta odluka nije nimalo svidjela njenim podanicima. Naime, problem je bio u tome što je princ Claus bio pripadnik organizacije [[Hitlerova mladež]] i vojnik [[Wehrmacht]]a pa ga je dio Nizozemaca povezivao s nacizmom. Tijekom vjenčanja nošeni su slogani kao na primjer: "''Želim natrag svoj bicikl''", koji se odnosio na zapljenu dobara koju su nacisti provodili tijekom okupacije Nizozemske. Na povorku je bačena i [[dimna bomba]], što je dovelo do nasilnih sukoba s policijom. No, kako je vrijeme prolazilo, Claus je postao jedan od najpopularnijih pripadnika monarhije, a kada je [[2002.]] godine umro, cijela je zemlja tugovala za njim.
 
Još nasilniji događaj dogodio se [[30. travnja]] [[1980.]] godine, kada je Beatrix postala [[kraljica]] Nizozemske. Izbili su prosvjedi protiv monarhije i loših uvjeta stanovanja u Nizozemskoj. Sukobi su s policijom postali nasilni i brutalni. Zbog problema nakon izbora [[1977.]] godine, oko stvaranja koalicije, kraljica je poslala trojicu vođa i nakon nekoliko sati donešenadonesena je jednoglasna odluka. Majka je abdicirala u njenu korist. Kako su nizozemski mediji objavili niz tabloidnih priča, njena je zadaća bila da održi monarhiju modernom, učinkovitom i u skladu sa željama nizozemskog naroda. Ima više ovlasti nego većina europskih monarha. Nema puno utjecaja u unutarnjoj politici, ali u vanjskoj ima veliki utjecaj. Govori se da je čak prijetila otpustiti ministra ako se u [[Jordan]]u ne otvori veleposlanstvo Nizozemske.
 
Godine [[2005.]] proslavila je 25 godina na prijestolju, te dobila počasni doktorat. Voli umjetnost, glazbu i jedna je od najbogatijih ljudi na svijetu. Ima tri sina. Naslijedio ju je najstariji sin princ [[Willem-Alexander]].
122.516

uređivanja

Navigacijski izbornik