Sarkofag: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ca:Sarcòfag
mala dopuna
Redak 2: Redak 2:
'''Sarkofag''' (lat. ''sarcophagus'' ( grč. ''sarkophdgos'' [''lithos''] »[kamen] koji jede, troši meso; [kameni] lijes« ( ''sdrks'' »meso« i p''hagein'' »pojesti«).
'''Sarkofag''' (lat. ''sarcophagus'' ( grč. ''sarkophdgos'' [''lithos''] »[kamen] koji jede, troši meso; [kameni] lijes« ( ''sdrks'' »meso« i p''hagein'' »pojesti«).


Kameni sanduk u koji su se u [[antika|antici]] pokapali mrtvaci. Poklopac mu je ili ravan, ili u obliku krova na dvije vode s »rogovima« na uglovima. Stranice su mu gotovo redovito bogato ukrašene figuralnim prikazima portreta pokojnika i scena iz njegova života, ili pak mitološkim scenama. Od antike upotrebu sarkofaga preuzelo je i kršćanstvo, ali mu mijenja ikonografski sadržaj reljefne dekoracije. Isprva središnje mjesto zauzima križ, a kasnije biblijske scene koje simboliziraju ili neposredno govore o uskrsnuću i [[zagrobni život|zagrobnom životu]].
Lijes od kamena, kovine, pečene gline ili drva, redovito oslikan ili ukrašen reljefima u koji su se u [[antika|antici]] pokapali mrtvaci. Poklopac mu je ili ravan, ili u obliku krova na dvije vode s »rogovima« na uglovima. Stranice su mu gotovo redovito bogato ukrašene figuralnim prikazima portreta pokojnika i scena iz njegova života, ili pak mitološkim scenama. Od antike upotrebu sarkofaga preuzelo je i kršćanstvo, ali mu mijenja ikonografski sadržaj reljefne dekoracije. Isprva središnje mjesto zauzima križ, a kasnije biblijske scene koje simboliziraju ili neposredno govore o uskrsnuću i [[zagrobni život|zagrobnom životu]].


{{stub}}
{{stub}}

Inačica od 15. travnja 2007. u 18:43

Etrušćanski sarkofag

Sarkofag (lat. sarcophagus ( grč. sarkophdgos [lithos] »[kamen] koji jede, troši meso; [kameni] lijes« ( sdrks »meso« i phagein »pojesti«).

Lijes od kamena, kovine, pečene gline ili drva, redovito oslikan ili ukrašen reljefima u koji su se u antici pokapali mrtvaci. Poklopac mu je ili ravan, ili u obliku krova na dvije vode s »rogovima« na uglovima. Stranice su mu gotovo redovito bogato ukrašene figuralnim prikazima portreta pokojnika i scena iz njegova života, ili pak mitološkim scenama. Od antike upotrebu sarkofaga preuzelo je i kršćanstvo, ali mu mijenja ikonografski sadržaj reljefne dekoracije. Isprva središnje mjesto zauzima križ, a kasnije biblijske scene koje simboliziraju ili neposredno govore o uskrsnuću i zagrobnom životu.

Predložak:Stub

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sarkofag