Admiral flote: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Suradnik13 (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
Suradnik13 (razgovor | doprinosi)
m sitno
Redak 1: Redak 1:
'''Admiral flote''' je najviši [[vojni čin|čin]] u nekim [[ratna mornarica|ratnim mornaricama]] (iznad čina [[admiral]]a). Prema [[NATO]]-voj usporednoj klasifikaciji nosi oznaku OF-10. Države koje imaju ovaj čin, dodjeljuju ga rijetko i samo najzaslužnijim zapovjednicima (admiralima), a čest je slučaj da se on dodjeljuje samo u slučaju [[rat]]a.
'''Admiral flote''' je najviši [[vojni čin|čin]] u nekim [[ratna mornarica|ratnim mornaricama]] (iznad čina [[admiral]]a). Prema [[NATO]]-voj usporednoj klasifikaciji nosi oznaku OF-10. Države koje imaju ovaj čin, dodjeljuju ga rijetko i samo najzaslužnijim zapovjednicima (admiralima), a čest je slučaj da se on dodjeljuje samo u vrijeme [[rat]]a.


== Upotreba u određeim državama==
== Upotreba u određenim državama==
Slijedi prikaz država koje su prihvatile odgovarajući čin admirala flote:
Slijedi prikaz država koje su prihvatile odgovarajući čin admirala flote:



Inačica od 22. travnja 2007. u 11:57

Admiral flote je najviši čin u nekim ratnim mornaricama (iznad čina admirala). Prema NATO-voj usporednoj klasifikaciji nosi oznaku OF-10. Države koje imaju ovaj čin, dodjeljuju ga rijetko i samo najzaslužnijim zapovjednicima (admiralima), a čest je slučaj da se on dodjeljuje samo u vrijeme rata.

Upotreba u određenim državama

Slijedi prikaz država koje su prihvatile odgovarajući čin admirala flote:

Ovaj čin je postojao i u povijesti - npr. SSSR, Austro-Ugarska, Carski Japan, Francuska.

Hrvatska ratna mornarica

Oznaka čina admirala flote

Čin admirala flote je peti i najviši čin u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Do 1999. godine ovaj čin je nosio naziv stožerni admiral (po uzoru na stožerni general), kada je preimenovan u admiral flote. Do sada je taj čin jedini nosio Sveto Letica (1926. - 2001.), utemeljitelj i prvi zapovjednik HRM-a (u čin stožernog admirala promaknut je u ožujku 1996.)