Interpreter: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Radovi}} Interpreter je vrsta programa prevoditelja, koji svaku naredbu izvornog programa prevodi u strojni jezik, kako bi računalo razumjelo i moglo izvoditi [[pro...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
Interpreter je vrsta programa prevoditelja, koji svaku [[naredba|naredbu]] izvornog programa prevodi u [[strojni jezik]], kako bi računalo razumjelo i moglo izvoditi [[program]], napisan najčešće u nekom od viših programskih jezika.
{{Radovi}}
Interpreter je vrsta programa prevoditelja, koji svaku [[naredba|naredbu]] izvornog programa prevodi u [[strojni jezik]], kako bi računalo razumjelo i moglo izvoditi [[program]].






== Način rada ==
== Način rada i karakteristike==


Osnovna karakteristika interpretera je da se naredbe prevode u trenutku izvođenja programa, a svaka naredba se može prevesti u jednu ili više strojnih naredbi, ovisno o složenosti, a nakon toga se strojne naredbe izvršavaju. Prevođenje se izvršava pri svakom pokretanju programa. Karakteristike koje slijede iz ovog načina rada su nešto sporije izvođenje, zbog simultanog prevođenja
Osnovna karakteristika interpretera je da se naredbe prevode u trenutku izvođenja programa, a svaka naredba se može prevesti u jednu ili više strojnih naredbi, ovisno o složenosti, nakon čega se strojne naredbe izvršavaju. Prevođenje se izvršava pri svakom pokretanju programa. Karakteristike koje slijede iz ovog načina rada su nešto sporije izvođenje, zbog simultanog prevođenja, ali i jednostavnost jer je moguće trenutno otkriti eventualne pogreške tijekom izvođenja programa. Veliki nedostatak je potreba za da se korisniku programa isporuči izvorni kôd programa i interpreter, čime je teže zaštititi [[autorska prava]] nad programom.


Osim interpretera, postoji još jedna vrsta programa prevoditelja, a to je [[kompajler]].

[[Kategorija:programiranje]]
Osim interpretera, druga vrsta programa prevoditelja je kompajler.

Inačica od 3. lipnja 2007. u 22:56

Interpreter je vrsta programa prevoditelja, koji svaku naredbu izvornog programa prevodi u strojni jezik, kako bi računalo razumjelo i moglo izvoditi program, napisan najčešće u nekom od viših programskih jezika.


Način rada i karakteristike

Osnovna karakteristika interpretera je da se naredbe prevode u trenutku izvođenja programa, a svaka naredba se može prevesti u jednu ili više strojnih naredbi, ovisno o složenosti, nakon čega se strojne naredbe izvršavaju. Prevođenje se izvršava pri svakom pokretanju programa. Karakteristike koje slijede iz ovog načina rada su nešto sporije izvođenje, zbog simultanog prevođenja, ali i jednostavnost jer je moguće trenutno otkriti eventualne pogreške tijekom izvođenja programa. Veliki nedostatak je potreba za da se korisniku programa isporuči izvorni kôd programa i interpreter, čime je teže zaštititi autorska prava nad programom.

Osim interpretera, postoji još jedna vrsta programa prevoditelja, a to je kompajler.