Crtalo: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Redak 3: Redak 3:


== Vrste ==
== Vrste ==
Crtalo sa nepomičnim papirom - sastoji se od nepomičnog postolja i pomičnog papira
'''''Crtalo sa nepomičnim papirom''''' - sastoji se od nepomičnog postolja i pomičnog pera. Papir se pričvršćuje na ploču postolja tako da je nepomično priljubljeno. Pero se kreće u smjeru x osi i y osi kako bi izradilo sliku.

'''''Crtalo sa pomičnim papirom''''' - pomiče papir tako što ga prihvaća u sustav pokretnih valjaka koji ga mogu pomicati u jednom pravcu, koji je okomit na pravac kretanja pera, koje se kreće iznad valjka. Ova vrsta crtala može izrađivati crteže velikih dimenzija, jer je moguće upotrebljavati papir u roli, tako da je dužina crteža praktički neograničena, a širina je određena dimenzijama valjka.

Inačica od 4. lipnja 2007. u 16:57

Crtalo (engl. plotter) izlazna je naprava namjenjena izradi crteža i nacrta, osobito većih dimenzija i odlične kvalitete. Sva crtala rade na principu pomicanja pera za crtanje u odnosu na medij na kojem se crta.


Vrste

Crtalo sa nepomičnim papirom - sastoji se od nepomičnog postolja i pomičnog pera. Papir se pričvršćuje na ploču postolja tako da je nepomično priljubljeno. Pero se kreće u smjeru x osi i y osi kako bi izradilo sliku.

Crtalo sa pomičnim papirom - pomiče papir tako što ga prihvaća u sustav pokretnih valjaka koji ga mogu pomicati u jednom pravcu, koji je okomit na pravac kretanja pera, koje se kreće iznad valjka. Ova vrsta crtala može izrađivati crteže velikih dimenzija, jer je moguće upotrebljavati papir u roli, tako da je dužina crteža praktički neograničena, a širina je određena dimenzijama valjka.