Jakov Zadranin: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kubura (razgovor | doprinosi)
m +kat.
m de:Jakob von Zadar
Redak 12: Redak 12:
[[Kategorija: Biografije, Zadar|Jakov Zadranin]]
[[Kategorija: Biografije, Zadar|Jakov Zadranin]]
[[Kategorija: Franjevci|Jakov Zadranin]]
[[Kategorija: Franjevci|Jakov Zadranin]]


[[de:Jakob von Zadar]]

Inačica od 15. lipnja 2007. u 17:23

Blaženi Jakov Zadranin (Zadar, oko 1400. - Bitetto, Italija, 1485.), blaženik rimokatoličke Crkve, franjevac, zaštitnik grada Bitetta.


Rođen je u Zadru oko 1400. godine. U dvadesetoj godini života stupio je u Zadru kao brat pomoćnik među franjevce opslužitelje. Godine 1438. pratio je svog franjevačkog provincijala na putu po Italiji i došavši u Bari, ostao je u toj pokrajini. Bio je određen za sakupljanje milostinje pa je mnogo putovao. Godine 1482. za vrijeme epidemije kuge, pokazao je veliku ljubav i uslužnost prema bolesnicima zaraženima kugom. Umro je u gradu Bitetto 1485. na glasu svetosti. Od 1505. javno je štovan, a 1700. službeno je proglašen blaženim. Godine 1990. završen je dijacezanski postupak za njegovu kanonizaciju i spisi su predani Kongregaciji za proglašenje svetih.

U Bitettu, čuva se njegovo neraspadnuto tijelo i mjesni je zaštitnik Bitetta. Zbog svoga porijekla, blaženi Jakov Zadranin zvan je Ilirik (Hrvat). Zadarski vjernici sve ga više otkrivaju kao svoga zagovornika. Slavi se u crkvi sv. Franje u Zadru, gdje su vjernici Bitetta 1989. donijeli njegovu sliku i relikvije.