Kamešnica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: als:Konj, de:Konj
Redak 16: Redak 16:
[[Kategorija:Livno]]
[[Kategorija:Livno]]


[[als:Konj]]
[[bs:Kamešnica]]
[[bs:Kamešnica]]
[[de:Konj]]
[[en:Kamešnica]]
[[en:Kamešnica]]
[[nl:Kamešnica]]
[[nl:Kamešnica]]

Inačica od 10. srpnja 2007. u 18:45

Kamešnica je planina koja je na granici Hrvatske s BiH, a većim dijelom leži u Livanjskoj općini. Najviši je vrh Konj 1854 m n/v (BiH).

Kamešnica je nastavak Dinarskog lanca planina, obiluje geotektonskim pojavama kao što su vrtače, spilje, dolci, zaravni. S južne, Hrvatske strane s koje se pristupa cestom Sinj - Otok - Korita - Gornja korita dolazi se na 800 m nadmorske visine, planinarski put dalje vodi čistom, goletnom padinom do vrha Kamešnica, Kurljaj 1009 m koji se nalazi u sastavu Republike Hrvatske, put dalje vodi planinskim vrhuncima, par kilometara do vrha Konj koji je ujedno i najviši vrh Kamešnice u sastavu BiH.

Kamešnica je prekrasna planina za planinarenje u proljetnim i jesenskim mjesecima, no zbog izložnosti zračnim strujama, i dodiru dvaju klimatskih područja, mogu se očekivati nagle i nepredviđene promjene vremena stoga je uvjek potreban oprez.

Flora i fauna

Na Kamešnici možemo naći brojne biljne vrste iznimne ljekovitosti i čistoće od gorske metvice, gorskog pelina, alpskih lišajeva, majčine dušice, kadulje, enciana, čemerike i mnogih drugih. Životinjski svijet nije iznimno brojan jer je planina po vrhovima goletna, pa je naseljavaju većinom gmazovi, nekoliko vrsta gušterica, brojni planinski zelembaći, poskok, planinska riđovka (mala, do 30 cm duljine) te neotrovnice, bjelouška, šara poljarica i dr. Vukovi svoje obitavalište nalaze sa sjeverne strane planine, i u pošumljenim djelovima, zajedno sa lisicama, diljim svinjama, a moguć je i susret s risom i medvjedom iako nisu često viđeni.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Kamešnica koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.