Bear River, Athapaskan: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 8: Redak 8:
''Sehtla'',
''Sehtla'',
''Me'sseah'', ovo je ime za prirodni amfiteatar gdje su se okupljali njihovi |[[šaman]]|i. U blizini je živjelo nekoliko obitelji.
''Me'sseah'', ovo je ime za prirodni amfiteatar gdje su se okupljali njihovi |[[šaman]]|i. U blizini je živjelo nekoliko obitelji.
*Nije poznato brojno stanje ovih Indijanaca sve do 1937. kada ih je popisano 23. Ipak oni imaju i danas potomaka na rezervatu [[Rohnerville Rancheria]] gdje se izjašnjavaju pod imenom 'Mattole', njima srodnom plemenu. Obje zajednice službeno se vode pod imenom 'Bear River Band of Rohnerville Rancheria'.
*Nije poznato brojno stanje ovih Indijanaca sve do [[1937]]. kada ih je popisano 23. Ipak oni imaju i danas potomaka na rezervatu [[Rohnerville Rancheria]] gdje se izjašnjavaju pod imenom 'Mattole', njima srodnom plemenu. Na rezervatu žive zajedno sa [[Wiyot]] Indijancima, obje zajednice službeno se vode pod imenom 'Bear River Band of Rohnerville Rancheria'.

Inačica od 16. rujna 2005. u 12:48

Bear River Indijanci.- Pleme kalifornijskih Indijanaca sa istoimene rijeke u okrugu Humboldt. Jezično pripadaju porodici Athapaskan. Najsrodniji su grupama Mattole, Sinkyone i Nongatl. Pleme je manje poznato pod imenom Ni'ekeni'. Nomland je (1938) naveo 8 njihovih sela: Tcalko', na ušću rijeke Bear River. –Ostala su blizu Capetowna Chilsheck, na mjestu današnjeg Capetowna. Chilenche, Selsche'ech, Tlanko, Estakana, Sehtla, Me'sseah, ovo je ime za prirodni amfiteatar gdje su se okupljali njihovi |šaman|i. U blizini je živjelo nekoliko obitelji.

  • Nije poznato brojno stanje ovih Indijanaca sve do 1937. kada ih je popisano 23. Ipak oni imaju i danas potomaka na rezervatu Rohnerville Rancheria gdje se izjašnjavaju pod imenom 'Mattole', njima srodnom plemenu. Na rezervatu žive zajedno sa Wiyot Indijancima, obje zajednice službeno se vode pod imenom 'Bear River Band of Rohnerville Rancheria'.