BMW: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
EmxBot (razgovor | doprinosi)
Redak 83: Redak 83:
[[et:BMW]]
[[et:BMW]]
[[fi:BMW]]
[[fi:BMW]]
[[fr:BMW]]
[[fr:Bayerische Motoren Werke AG]]
[[he:BMW]]
[[he:BMW]]
[[hu:BMW]]
[[hu:BMW]]

Inačica od 21. srpnja 2007. u 15:09

Datoteka:BMW logo.png
Logo BMW-a

Bayerische Motoren Werke AG (skraćeno BMW) je njemački proizvođač automobila, motocikala i bicikala sa sjedištem u Münchenu.

Tvrtku je 7. ožujka 1916. u Münchenu osnovao Karl Friedrich Rapp kao Bayerische Flugzeugwerke (BFW) (Bavarska tvornica aviona), koja je 21. srpnja 1917. godine preimenovana u "Bayerische Motoren Werke" (BMW GmbH) (Bavaraska tvornica motora), da bi dva mjeseca prije kraja Prvog svjetskog rata postala dioničko društvo.

Tvrtka u svojem vlasništvu ima i britanske tvrtke MINI (od 1994. godine, kupnjom tvrtke British Rover Group) i Rolls-Royce Motor Cars (od 1998. godine). Godine 2000., menadžment tvrtke je odlučio prodati brendove Rover i MG za sumu od 10 britanskih funti. Land Rover je prodat ubrzo nakon toga, ali je BMW donio odluku da zadrži brend MINI.

Moto kompanije na engleskom jeziku je "The Ultimate Driving Machine", dok je originalni njemački slogan "Freude am Fahren".

Mjesta proizvodnje

Njemačka

Južna Afrika

Austrija

Engleska

SAD

Kina


Aktualni modeli

Formula1

BMW-Sauber F1

Od 1. siječnja 2006. godine, BMW preuzma Sauber F1 Team, te osniva vlastitu momčad kojom upravlja Mario Theissen, a tehnički direktor je Willy Rampf. Prvi vozači u novoj momčadi 2006. godine su bili Nick Heidfeld i Jacques Villeneuve, a kasnije i Robert Kubica, dok je probni vozač bio Sebastian Vettel. Ove sezone nastavljaju u utrkama sa Heidfeldom i Kubicom, dok se Vettelu pridružio i Timo Glock u testiranju bolida.

Vanjske poveznice


Nedovršeni članak BMW koji govori o automobilima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.