Špilja: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Dopuna
mNema sažetka uređivanja
Redak 22: Redak 22:
== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
*[http://pubwww.srce.hr/speleo/hrv/index.html Hrvatski speleološki poslužitelj]
*[http://pubwww.srce.hr/speleo/hrv/index.html Hrvatski speleološki poslužitelj]
* http://public.carnet.hr/speleo/karta.html
* http://public.carnet.hr/speleo/karta.html
* http://hr.wikipedia.org/wiki/Modra_%C5%A1pilja


{{Mrva-geol}}
{{Mrva-geol}}

Inačica od 11. kolovoza 2007. u 11:57

Špilja

Sadržaj

1.Uvod 2.Poznate špilje 3.Vanjske poveznice

Uvod

Putovanje u središte Zemlje je nemoguće.No,zato si možemo priuštiti ulazak ispod zemljine kore,opskrbljeni kacigom sa svjetiljkom i toplom odjećom jer je unutar špilje jako hladno. Mnoge je špilje ukrasila sama priroda:odozgo vise stalaktiti,s dna niču stalagmiti,a među stjenama se ugnježđuju blijeda vodozemna stvorenja.Mjesečev krajolik,samosvojan ekosustavu koji ne prodire sunce.Kada voda uđe u unutrašnjost kore i napravi si put,među mekanim stijenamamože stvoriti proširenja,klance i podzemne rovove.To su labirintikojima često teku rijeke i potoci.

U Hrvatskoj prevladavaju špilje oblikovane u krškom reljefu oblikovanom u naslagama vapnenca i dolomita kemijskim i mehaničkim djelovanjem vode. Osim u tim stijenama špilje su oblikovane u naslagama gipsa, soli, magmatskih stijena, konglomerata, breča pa čak i leda.

Osnovni dijelovi špilja su ulaz, kanal i dvorana. Špiljski kanal je izdužena špiljska šupljina, a dvorana je prostranija šupljina najčešće nastala širenjem špiljskih kanala. Špilje koje nemaju spoj s površinom nazivaju se kaverne. Špilja je prirodna šupljina u Zemljinoj kori. Istraživanjem špilja se bavi speleologija koja je kao znanost nastala u drugoj polovici 19.stoljeća.Ljudi koji se bave proučavanjem špilja nazivaju se speolozi. Zahvaljujući speolozima mnoge su špilje danas otvorene za posjetitelje.

Poznate špilje

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Špilja koji govori o geologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.